НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен се срещна със земеделските производители

Протестите на фермерите в Европа продължават

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:57, 25.01.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За да увеличат натиска върху правителството, рано призори френските фермери протестираха в департамента Ивлин, който е само на час път от столицата Париж.

" Няма да спрем.Не мога да кажа докога ще продължим,но няма да спрем.Ако днес не получим минимума, признание от нашите сънародници за нашата работа, ние няма да спрем", категоричен е Янис Балтзер, лидер на земеделски профсъюз.

Земеделците дори запалиха огън пред сградата на префектурата в Ажен, в югозападна Франция. Синдикатите поискаха конкретни действия от правителството за справяне с техните проблеми, които включват прекомерни според тях финансови такси и правила за опазване на околната среда, както и недостатъчни изкупни цени за тяхната продукция. Блокадите предизвикват задръствания по пътищата и забавяне на снабдяването със стоки.

" Ако ситуацията продължи да ескалира, ще трябва да спрем работа, защото няма да се справим", заяви Жан -Люк Брес - мениджър на транспортна компания.

Още вчера , кабинетът на премиера Габриел Атал реши да не препятства барикадите. Утре се очакват конкретни предложения от министър на земеделието на Франция.

Гръцки фермери са недоволни от производствените цени и ниските компенсации. Фермерите настояват за по-голямо финансиране заради загубите от природните бедствия и адекватна инфраструктура за защита от наводнения и пожари.Те също така искат 100% компенсация за загубите на реколта и капитала, инвестиран в засаждане на култури.

Протестират и фермерите в Румъния. Разговорите с правителството са без резултат.

" Търсим правата си от 14 дни, 14 дни!", каза протестиращ.

В Брюксел, Председателят на европейската комисия се срещна с представители от сектора.
Как можем да повишим стандарта на живот на фермерите и как можем да използваме по-добре знанията и технологиите? Това са само част от въпросите, пред нас, каза шефът на европеската комисия.

"Всички имаме едно и също чувство за неотложност, че нещата трябва да се подобрят и че трябва да намерим нов път напред и общи и трайни решения за проблемите, с които всички вие сте пределно наясно", посочи Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК

Противоречията трябва да се преодолеят чрез диалог, категорична е Урсула фон дер Лайен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едва 21% от хората с увреждания у нас работят
Едва 21% от хората с увреждания у нас работят
Димитър Кузманов отпадна във втория кръг на турнира по тенис в Кимпер
Димитър Кузманов отпадна във втория кръг на турнира по тенис в Кимпер