НОВИНИ

Нарушения в две болници по казуса с Даная констатира втората проверка на ИА "Медицински надзор"

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 25.01.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" констатира нарушения в две лечебни заведения по случая със смъртта на 15-годишната Даная. Не са спазени разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Първата проверка не установи нарушения. За резултата от проверката са информирани министърът на здравеопазването и полицията.

Преди дни от Министерство на здравеопазването обявиха, че след приключването на втората проверка на ИА "Медицински надзор", здравният министър ще сформира екип, който отново да провери всички обстоятелства по случая.

Междувременно Ани Стоянова - майката на Даная успя да се срещне с директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, който отказа да се оттегли от поста на този етап. Срещата стана факт след протест с искане за отстраняването на директора и провеждане на обективна проверка на фактите около смъртта на 15-годишното момиче. Разговорите са били конструктивни обявиха и от двете страни след срещата.

Нарушенията са констатирани при повторната проверка, назначена от "Медицински надзор" в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД, УМБАЛ „Царица Йоанна“- ИСУЛ ЕАД, МЦ Малчовците ООД, гр. София, АСК УМБАЛ Токуда ЕАД, гр. София, АСК ДКЦ Токуда, гр. София, ЕАД АПИМПИП Смарагд 57 ЕООД, гр. Кресна, „Доктор К. Пандева“-ИППМП ЕООД, гр. Благоевград.

От агенцията не посочват в кои от проверяваните лечебни заведения са установени нарушенията.

Констативните протоколи, ведно с документите, получени при повторната проверка са предоставени на сектор „Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенямин Карл спечели гигантския слалом в Рогла
Бенямин Карл спечели гигантския слалом в Рогла
20 нови електронни услуги предоставя на сайта си МВР
20 нови електронни услуги предоставя на сайта си МВР