НОВИНИ

Общинските съветници в София не избраха председател, гласуват отново на 8 февруари

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
15:55, 25.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Столичният общински съвет не успя да си избере председател и днес. Следващото заседание на СОС е на 8 февруари от 10.00 ч.

След проведени днес два неуспешни избора, общинските съветници решиха да се съберат на разговори, след което да направят отново опит за избор на председател, консенсус обаче не беше постигнат.

Съгласно правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет и Столичната общинска администрация, за да бъде избран председател, за него трябва да са гласували повече от половината общински съветници (31). Общо в СОС има 61 общински съветници.

От най-голямата група издигнаха нов кандидат - общинският съветник от ПП-ДБ-СС Цветомир Петров. Въпреки преговорите и очакванията, че днес разбирателство ще има, мнозинство за избор не се събра.

Единственото ново днес беше кандидатурата на Цветомир Петров от "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София.

За седми път общинските съветници се събраха, за да си изберат председател. Кандидатурите бяха три - на Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС, Диана Тонова от БСП и Пламен Данаилов от ИТН. Първите двама отидоха на балотаж. При второто гласуване никой от тях не събра необходимите 31 гласа.

След поредния неуспех, кметът на София Васил Терзиев предложи съветниците да се събрат, за да намерят решение и да бъде избран председател. Срещата продължи повече от два часа, но до консенсус не се стигна.

Издигнатият от най-голямата група в съвета Цветомир Петров заяви, че на срещата е имало обединение около кандидатурата му, но в последствие съветниците от ИТН са се отметнали.

"Важно е да се знае, че за първи път седнахме всички на една маса. За съжаление, не можахме да излезем с единно решение. Виждаме вече, че всички искат да излезем с решение на така закучилия се Столичен общински съвет. За съжаление, бял дим днес няма да има", каза Цветомир Петров- общински съветник ПП-ДБ-СС.

"Очевидно, след като нямаме съгласие, тези които се изказаха "против" са направили крачката назад. Питайте ги защо са я направили и какви са им били аргументите. Аз не съм говорител на общинския съвет. Моето мнение е, че няма да се стигне до нови избори в СОС, но има сугестия в тази посока, с идеята да се плашат общинските съветници", заяви Карлос Контрера- общински съветник от ВМРО.

Въпреки че местният парламент фактически не може да започне да работи, общинските съветниците ще получат възнагражденията си със задна дата, когато изберат председател.

Издигнатият от най-голямата група в съвета Цветомир Петров заяви, че на срещата е имало обединение около кандидатурата му, но в последствие съветниците от ИТН са се отметнали.

Вижте повече в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент почете жертвите на Холкоста
Европейският парламент почете жертвите на Холкоста
Двама полицаи са арестувани за участие във въоръжена престъпна група
Двама полицаи са арестувани за участие във въоръжена престъпна група