НОВИНИ

Европейският парламент почете жертвите на Холкоста

Оцеляла от Холокоста отправи специално обръщение към евродепутатите

bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 25.01.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент почете жертвите на Холкоста със специално заседание. Международния ден за възпоменание е 27 януари - денят, в който съюзническите сили през втората световна война освободиха лагера на смъртта Аушвиц.

"Потвърждаваме нашия непоколебим ангажимент срещу антисемитизма, расизма и други форми на омраза. Европа помни”, подчерта председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, при откирването на заседанието.

Обръщение към евродепутатите направи Ирене Шашар, оцеляла от ужасите на нацизма като скрито дете във Варшава. Шашар е успяла да избяга от варашавското гето през канализацията и е намерила убежище при приятели на своето семейство.

Говорейки за продължаващата война и терористичните атаки от 7 октомври, тя каза, че е напуснала Израел „след насилие, убийства, изнасилвания и терор“ и помоли евродепутатите за тяхната солидарност и подкрепа, за да може заложниците да се съберат отново с техните семейства.

"Аз съм на 86 години. Когато се родих, Европа все още беше сбор от държави с големи претенции една към друга. Междувременно Европа се оказа способна да загърби омразата и да се обедини. Наистина вярвам, че ценностите, които вдъхновиха европейското единство - уважението към многообразието, зачитането на свободата на вероизповеданието и способността да живеем заедно в мир, имат важна роля за бъдещето на Близкия изток.

Аз имам мечта. В моята мечта моите деца, всички деца живеят в един мирен Близък изток. В който няма омраза, особено към към нас, евреите. В моята мечта евреите намират безопасност и сигурност навсякъде, където изберат да нарекат свой дом. А антисемитизмът най-накрая е нещо от миналото.

Аз спечелих срещу Хитлер. Най-накрая съм си у дома, но внуците ми сега трябва да се борят за оцеляване. Призовавам ви, Парламентът на Европа, да помогнете за осъществяването на моята мечта", заяви Ирене Шашар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 5,2 разлюля Югоизточна Турция
Земетресение с магнитуд 5,2 разлюля Югоизточна Турция
Общинските съветници в София не избраха председател, гласуват отново на 8 февруари
Общинските съветници в София не избраха председател, гласуват отново на 8 февруари