НОВИНИ

Датски съд е одобрил екстрадицията на обвинения в убийството в Цалапица

Обвиняемият Рангел Бизюрев обжалва

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 25.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Съдът в Дания е одобрил на първа инстанция екстрадицията на Рангел Бизюрев, обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица, обяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

От прокуратурата уточниха, че Бизюрев е обжалвал това и предстои окончателното решение на датските магистрати.

Междувременно в Пловдив отново бе отложено делото за укривателство на тежкото престъпление срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови с мотива, че се чака екстрадирането на Бизюрев. Завръщането му е важно, за да тръгне и делото срещу близнаците Борислав и Валентин, които са обвинени в укривателство.

Разговорите с датските власти се водят както на професионално, така и на политическо ниво и екстрадацията на Рангел Бизюрев ще е в максимално кратки срокове, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев. В края на ноември Бизюрев бе задържан в Дания, след като в продължение на 4 месеца се укриваше в различни държави.

"Миналата седмица Рангел Бизюрев е бил изправен пред съд. Първата съдебна инстанция е уважила искането за екстрадиция. Надяваме се след обжалването съвсем скоро вече да го получим обратно", заяви гл.комисар Живко Коцев – главен секратер на МВР.

В Пловдив районният съд даде последна възможност да се изчака довеждането на Бизюрев у нас, за да бъде разпитан като свидетел по делото срещу близнаците и отново отложи процеса.

На предишното заседание братята Динкови признаха вината си като укриватели и съдията одобри делото да тече по съкратената процедура, което гарантира намаляване на присъдите.

Според защитата на подсъдимите обаче това изключва разпитите на нови свидетели, какъвто би бил Бизюрев.

"Не се осъществява справедлив процес спрямо двамата ми подзащитни с всички действия и на прокуратурата, и на съда. Той уважи искането на представителя на Районна прокуратура с оглед събиране на доказателства, именно разпит на свидетел в лицето на Рангел Бизюрев, което е абсолютно незаконосъобразно",каза Светлана Званчева, адвокат на подсъдимите Борислав и Валентин Динкови.

"Аз като наблюдаващ прокурор, държа на разпита на Бизюрев. Нека да бъде разпитан да видим всички какво ще каже и след това ще процедираме според неговите показания", увери Димитър Костов, прокурор в РП-Пловдив.

Близките на убития младеж отново отправиха заплахи за саморазправа с близнаците.

"Убийци! Ей, убийци влизам при вас в затвора да си разчистим сметките. Бориславе, с теб е свършено!".

"Искаме ефективни присъди. Искаме да бъдат съдени заедно с Рангел Бизюрев. Те са съучастници в убийството", категорична е Атанаска Бакалова, майка на убития Димитър Малинов.

Съдът отхвърли искането на защитата за пускането на близнаците под "домашен арест" и насрочи следващото заседание за 26 февруари.

БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширява се кръгът на заподозрените за убийството на Пейо Пеев
Разширява се кръгът на заподозрените за убийството на Пейо Пеев
Измама с карти за метрото в София
Измама с карти за метрото в София