НОВИНИ

Убийството в Цалапица: Отново отложиха делото срещу близнаците, обвинени в укривателство

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 25.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Отново отложиха делото срещу близнаците от пловдивското село Цалапица, обвинени в укривателство на убийството на Димитър Малинов. Мотивът на магистратите е, че все още не е екстрадиран у нас основният обвиняем за тежкото престъпление Рангел Бизюрев. По данни на главния секретар на МВР Живко Коцев в Дания, където е арестуван Бизюрев, е задействана процедурата по екстрадицията му.

Съдията по делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови даде още една последна възможност - да се изчака довеждането у нас на обвинения за тежкото престъпление Рангел Бизюрев. Целта е той да бъде разпитан като свидетел, за да се стигне до обективната истина. Поради същата причина делото срещу близнаците беше отложени и преди около 2 месеца.

"Миналата седмица Рангел Бизюрев е бил изправен пред съд. Първата съдебна инстанция е уважила искането за екстрадиция. Надяваме се след обжалването съвсем скоро вече да го получим обратно", заяви главен комисар Живко Коцев – главен комисар на МВР.

На предишното заседание близнаците признаха вината си като укриватели и така делото ще се гледа по съкратена процедура, което ще намали наказанието им. Това обаче влиза в противоречие с намерението за разпит на нови свидетели, какъвто ще се яви Бизюрев, заяви днес защитата на братята-близнаци.

"Според мен, не се осъществява справедлив процес спрямо двамата ми подзащитни с всички действия и на прокуратурата, и на съда. Той уважи искането на представителя на Районна прокуратура с оглед събиране на доказателства, именно разпит на свидетел в лицето на Рангел Бизюрев, което е абсолютно незаконосъобразно", заяви Светлана Званчева – адвокат на близнаците.

"Аз като наблюдаващ прокурор, държа на разпита на Бизюрев. Това би променило много неща, но все пак нека, както казах и предишния път, да не изпадаме в хипотези, нека бъде екстрадиран", заяви Димитър Костов – наблюдаващ прокурор.

"Искаме ефективни присъди. Искаме да бъдат съдени заедно с Рангел Бизюрев. Те са съучастници в убийството", каза Атанаска Бакалова – майка на Димитър Малинов.

Съдът отхвърли искането на защитата за по-лека мярка - "домашен арест" и насрочи следващото заседание за 26 февруари.

Вижте повече в прякото включване на Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд привлече и вратаря на Хебър
Ботев Пд привлече и вратаря на Хебър
Жена загина при пожар в дома си в Кърджали
Жена загина при пожар в дома си в Кърджали