НОВИНИ

Денков: Бюджет 2024 ни приближава към еврото и към европейския начин на живот

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 25.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет прие постановление за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2024 г.

В началото на заседанието на кабинета министър-председателят Николай Денков определи план-сметката за тази година като бюджет за хората и за силна икономика.

Той напомни, че от първи януари се увеличава минималната работна заплата на 933 лв. Предстои актуализация със задна дата от първи януари и на възнагражденията в държавната администрация. Увеличен е пакетът за социални помощи, както и за репродуктивно здраве. За първи път всички ученици ще получат безплатни учебници.

"Това са само част от мерките, с които подобряваме икономиката и живота на хората с фокус върху децата и родителите им, без да застрашаваме фискалната стабилност на държавата. Ако трябва да определим с две думи Бюджет 2024, той е бюджет за хората и за силна икономика. Този бюджет ни приближава и към еврото, и към европейския начин на живот. Има как да бъдем финансово отговорни без това да е за сметка на хората и на бизнеса", посочи Денков.

С постановлението се определят конкретни задължения и отговорности на разпоредителите с бюджет при изпълнението на съответните им бюджети. Утвърждават се и показателите по отделните бюджетни програми по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, които прилагат програмен формат на бюджет (с изключение на самостоятелните бюджети на Народното събрание и съдебната власт), в рамките на утвърдените им разходи по области на политики/функционални области и бюджетни програми.

Процедурите за отпускане и разходване на планираните средства в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., които се регламентират в постановлението, подпомагат създаването на добра организация и осигуряването на условия за прозрачност на изпълнението на държавния бюджет. Постановлението за изпълнението на държавния бюджет съдейства за ефективно и ефикасно разпределение и управление на държавните финансови ресурси, както и за запазване на устойчивостта при изпълнението на държавните функции и осъществяване на основните дейности, финансирани от държавния бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия се класира за полуфинал на еврошампионата по хандбал благодарение на Франция
Германия се класира за полуфинал на еврошампионата по хандбал благодарение на Франция
Победи за Неделчев и Радулов на тенис турнира в Манакор, Испания
Победи за Неделчев и Радулов на тенис турнира в Манакор, Испания