НОВИНИ

Криминален психолог: Обществото има нужда от създаване на среда на нетърпимост към насилието

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 25.01.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Става въпрос за един сериозен проблем в обществото. Цялото общество има нужда да се промени, за да може да се създаде друга среда, която да е нетърпима към разпространението и употребата на наркотици, към насилието. Това коментира в студиото на "Денят започва" криминалният психолог проф. Калин Гайдаров.

"Взаимоотношенията между хората започнаха да се превръщат в някаква борба кой е по-силен и може да надделее, кой има повече пари и власт, а не са пространство за сътрудничество и развитие на потенциали, които биха били в полза на всички. А това, което срещаме в ежедневието допълнително ни натоварва по начин, който се пренася в семейството и там по същата логика хората започват да се конкурират. Това е абсурдно! Най-личното място, където трябва да сме спокойни, да бъдем самите себе си и да общуваме човешки, се превръща в арена на неразбирателства и спорове за дребни неща. Това принизява изобщо човека като разумно същество", подчерта проф. Калин Гайдаров.

По думите му, по време на пандемията случаите на насилие не бяха повече, но след това се отприщиха в последствие. Според него обаче, не може да се търси пряка връзка между двете състояния. Има един процес на деградация на обществените нрави, който продължава от десетилетия.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният секретар на МВР: Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за Габриела
Главният секретар на МВР: Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за Габриела
Щастлива развръзка: Жена беше спасена след 15 часа върху кола в САЩ
Щастлива развръзка: Жена беше спасена след 15 часа върху кола в САЩ