НОВИНИ

Жители на с. Динката на протест срещу кариера за инертни материали

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 25.01.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Кариера за добив на инертни материали по брега на река Тополница изкара на протест жителите на село Динката. Те настояват договорът на концесионера да бъде прекратен, а изкопните работи преустановени. Хората твърдят, че се съсипват земеделските им земи, а изкопите са достигнали застрашително до къщите им.

Стотици жители на село Динката се събраха на пореден протест. Този път - обезпокоени от факта, че изкопните работи се намират на метри от къщите и застрашават домовете им. Недоволството сред жителите срещу кариерата ескалира. Търпението на хората е на предела и те искат незабавното спиране на изкопните работи.

"Хората тука всичките се занимават със земеделие и те са стигнали близо до селото. На 100 метра тука ни копаят до селото и не може хората да работят земеделска земя. Те като не могат да работят земеделска земя, какво ще правим ние след това. Това село направо го обричаме. Да се махаме от тука да ходим в чужбина", заяви Александър Стоянов, кмет на Динката.

"Едното е, че ни пропадат подпочвените води. Другото - непосредствено до населено място е, което застрашава децата ни. Децата лятото ходят на реката, то е много близко и има опасност за живота на децата. Има опасност също да ни пропаднат къщите и да останем без дом. Това е екологична катастрофа тука. Големи изкопи, които се пълнят с вода и става много опасно. Нито е заградено нито има някакви предпазни мерки", казва Донка Кендерова жител на Динката.

"Той е копал до сега 300 декара. Има да копае още 1500 декара. Ние буквално оставаме без земеделска земя. На нас ни е това препитаването", тревожи се Борис Митков, жител на Динката.

Жителите на Динката са имали среща с концесионера на кариерата, от която не са удовлетворени.

"Показват там нали картата, че им е законно, че те могат да си копаят нали където си искат. Защото държавата им даде. Значи, ние тука не сме държавата. Значи това село е извън държавата", казва кмета на селото Александър Стоянов.

Концесията за добив на инертни материали е от 2009-а е и за 25 години. Хората са категорични, че ако кариерата не спре работа ще излязат отново на протест, но този път се заканиха, че ще спрат движението по АМ "Тракия" в участъка на Лесичово.

Таня Кабурова/ Осман Маджиров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 области са в грипна епидемия
8 области са в грипна епидемия
Разширява се кръгът на заподозрените за убийството на Пейо Пеев
Разширява се кръгът на заподозрените за убийството на Пейо Пеев