НОВИНИ

Крум Зарков: Решението на президента да не присъства на клетвата в КС е символично

Има един човек и една институция, които не приемат ненормалното да ни се представя като нормално, коментира той

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 27.01.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Решението на президента да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии бе от символен характер, защото той показа, че има един човек и една институция, които не приемат ненормалното да ни се представя като нормално". Това заяви в "Говори сега" Крум Зарков, съветник на Румен Радев по правните въпроси.

Президентът е посочил мотивите си против избора на Атанасова и Белазелков в конституционната си жалба и това няма общо с клетвата.

"България се управлява ненормално на нормалната човешка логика и някой трябва да казва от време на време, че царят е гол. Трябва това, което хората през цялото време си говорят, да има и своя институционален изразител".

През седмицата председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова президента да подаде оставка, а прокуратурата да разследва "Дондуков" 1 за възможни корупционни схеми, свързани със секретаря на държавния глава Николай Копринков. Депутатът посочи, че президентството е една "тъмна институция, пълна с много кеш". Зарков отговори по следния начин:

"Кеш няма, вътре е светло. Това са глупости, които г-н Пеевски говори и бих го призовал ако знае нещо, да отиде в прокуратурата да го каже. Ако не, да намери друг обект за своите ругатни".

Зарков е категоричен, че Румен Радев не е нарушил Конституцията, като е оспорил избора на новите съдии и не е присъствал на клетвата им. На критиките на предшественика на Радев - Росен Плевнелиев, отговори:

"Самият г-н Плевнелиев не опорочи ли такава процедура или се лъжа?"

Има страшно много депутати, които искат президентът да не им пречи да си развяват коня - не изключвам възможността те да поискат импийчмънт, но бих се учудил, коментира Крум Зарков.

"Парламентаризъм ли е всяка сутрин Делян Пеевски и Бойко Борисов да казват какво ще се случи през деня, а останалите 238 депутати да се замерят с безсмислени обиди - какво правят другите", попита той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Иванова-Минчева пред БНТ: Публиката беше невероятна, можем да играем много по-добре
Юлия Иванова-Минчева пред БНТ: Публиката беше невероятна, можем да играем много по-добре
Борислав Крачанов пред БНТ: Тази купа е плод на много труд, нито една от волейболистките не е играла при такава атмосфера
Борислав Крачанов пред БНТ: Тази купа е плод на много труд, нито една от волейболистките не е играла при такава атмосфера