НОВИНИ

18-годишен загина, четирима са в болница след тежка катастрофа в пловдивско село

Водачът е имал книжка едва от няколко месеца

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 27.01.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

18-годишен младеж загина, а други четирима са ранени при катастрофа в пловдивското село Милево. Момчето, изгубило живота си, е имало минимален стаж зад волана.

По неизвестни до момента причини, колата, която е управлявал, се е ударила в ограда на къща, а след това и в електрически стълб. Поредният трагичен случай отново поставя въпросите за качеството на подготовката в автошколите и за ограниченията, които могат да бъдат поставени на младите водачи.

Сигналът за тежкия инцидент в село Милево е подаден малко преди полунощ.

"Колата е идвала с висока скорост отдолу. Поради липса на опит ли, какво, изгубва управление, удря се в оградата, приплъзва и бута стълба", каза Асен Попов, кмет на село Милево.

18-годишното момче, управлявало колата, е имало книжка едва от няколко месеца, съобщиха от полицията. С различни травми, но без опасност за живота, са четиримата му спътници, на възраст между 16 и 29 години. Причините за инцидента ще се изясняват в хода на досъдебното производство. Но хората в селото настояват да се вземат спешни мерки за обезопасяването на пътя.

"Да се поставят неравности на пътя, тъй като никой не спазва ограниченията, които са поставени за населеното място", призова кметът на Милево.

Липса на контрол над колата и последвали фатални удари в ограда и стълб. Загубен живот едва на 18. Можеше ли всичко това да се предотврати? Щеше ли ученикът да седне през нощта зад волана, ако депутатите през септември миналата година, не бяха отхвърлили на второ четене забраната млади шофьори да карат по тъмно. Много въпроси, които отново са на дневен ред след поредния тежък инцидент.

"Отново поставяме въпроса за недостатъчната подготвеност на младите водачи в България, а също така и дали идеите за това те да се ограничат вечер, да шофират с повече от двама души извън членовете на семейството, трябва да получат своето законодателно решение. На масата има поставени добри предложения, които да намалят подобни катастрофи", коментира Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Шофьорските курсове често не дават нужната подготовка на младите водачи да излязат безопасно сами на пътя, смятат и автоинструкторите. Сега задължителното кормуване е едва 31 часа.

"Тези часове, които са заложени като програма са сравнително малко на брой", смята автоинструкторът Васил Кузев.

Увеличение на кормуването поне на 55-60 часа, нощно и планинско шофиране, връщане на полигона - това са само част от предложенията за промени, които да се въведат, за да могат младите шофьори да са по-сигурни на пътя.

"Младите шофьори според мен много бързо мислят, че са шофьори. Те нямат още изградени навици. Преходът когато вземеш свидетелство за управление към самостоятелно управление, понякога е много стресиращ, така че по-добрият вариант е да има придружител до тях", каза Васил Кузев.

Дори след като са взели книжка, ако се чувстват неуверени, младите шофьори могат да вземат допълнителни часове по кормуване, напомнят автоинструкторите.

Репортери: Деница Торньова, Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Кръстев ще играе в нидерландския Цволе до лятото
Филип Кръстев ще играе в нидерландския Цволе до лятото
Четири българки продължават на четвъртфиналите на двойки на турнир по бадминтон в Исландия
Четири българки продължават на четвъртфиналите на двойки на турнир по бадминтон в Исландия