НОВИНИ

Новите конституционни съдии: Какъв знак е отсъствието на президента от клетвата?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:59, 26.01.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарната квота в Конституционния съд вече е попълнена след като Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии. Това се случва две години след изтичането на мандатите на предишните съдии от парламентарната квота.

Час преди церемонията от президентството разпространиха съобщение, че президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата, тъй като не приема "думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите".

"Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно", е позицията на държавния глава.

Преди дни Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на новите съдии и призова да не полагат клетва, докато не се произнесе по казуса.

Ръководителите на най-висшите съдебни инстанции у нас определиха присъствието на церемонията като формална процедура, която не влияе на фактическия състав на Конституционния съд.

"Присъствието на тази процедура е чисто формално. Тази процедура по никакъв начин не влияе върху фактическия състав, той е приключен след обнародване на решението на Народното събрание. Негова лична преценка е, на президента, защо не присъства. С оглед, все пак оспорването - това е логично. Да не забравяме обаче, че преди две години имаше процедура, при която не присъстваше Лозан Панов и тя се проведе", припомни Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд.

"Нашето участие тук е изцяло представително и предполагам за мен и за останалите лица, които са предвидени за участие, се дължи на уважението към институцията. Дълбоко вярвам, че институциите в България трябва да се уважават. Това, което се случва според мен, е начин за усъвършенстване и израстване на работата на институцията. То е полезно, но аз лично не мога да не отдам значението и уважението към Конституционния съд, който според мен е органът, крепител на върховенството на правото", заяви Галина Захарова, председател на Върховния касационен съд.

Още подробности вижте във включването на Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хага решава извършва ли се геноцид в Газа
Хага решава извършва ли се геноцид в Газа
"Галъп": Всеки втори българин се чувства несигурен за приемането на еврото
"Галъп": Всеки втори българин се чувства несигурен за приемането на еврото