НОВИНИ

Политически реакции след клетвата на конституционните съдии

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:12, 26.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарната квота в Конституционния съд вече е попълнена. Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва. Президентът не присъства на церемонията, но това не попречи за избраните да встъпят в длъжност.

    От партиите, подкеряпящи управлението, смятат, че изборът на Десислава Атанасова и Борослав Белазелков за конституционни съдии от квотатат на НС е бил напълно демократичен и прозрачен, а отсъствието на държавния глава от клетвата - без значение. От опозицията подкрепят постъпката на Румен Радев и смятат, че той с основание не присъства на клетвата.

    Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не допусна пред медиите, че има подтекст в постъпката на президента Радев.

    "Ами сигурно е бил зает нещо. Не знам. Не знам програмата на президента, за да коментирам най- прозрачната процедура, която е изслушване и на двамата съдии, след това дебат в парламента цял ден", каза Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

    Борисов напомни, че Янаки Стоилов, който е конституционен съдия от квотата на президента, е човек тясно свързан с БСП.

    "В една парламентарна република това, което парламентът реши, това е на-висшата форма на демокрация. Но, когато обвиняваш парламента в непрозрачност, а еднолично, без никакво изслушване, си назначил конституционни съдии, в множествено число говоря, мисля ,че не е правилно", заяви Борисов.

    ПП-ДБ коментираха темата лаконично.

    "По принцип, според мен, всеки трябва да си изпълнява конституционните задължения, независимо дали му харесва или не", коментира Асен Василев - мининстър на финансите.

    Според Делян Пеевски отсъствието на президента от клетвата не носи последствия.

    "Без значение. Той е просто един гост. Питайте Корнелия Нинова. Тя е приятелка на президента, той изпълнява нейните команди", каза Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

    А на въпрос ще внесе ли сигнал в прокуратурата по повод острите му думи по адрес на президента, Пеевски каза, че тя е сигнализирана.

    "За мен сигналите са внесени ние ще внесем питане докъде са стигнали тези сигнали. питане до прокуратурата и службите по неща,които са обществено известни в медиите, които с интерес съм прочел и видял, искам да видя докъде са стигнали. Питане до прокуратурата и службите по неща,които са обществено известни в медиите, които с интерес съм прочел и видял, искам да видя докъде са стигнали".

          Решението на презиеднта срещна одобрението на опозицията.

          "Ние го призовахме да не ходи на клетвата. това е едно добро решение. Промените в Конституцията и избора на конституционни съдии според нас беше изначално сбъркан и противоконситуционне. Оценяваме го положително , това е нашият призив", твърди Корнелия Нинова - председатели на ПГ на " БСП за България".

          "Нямаме КС, спираме да вярваме в правораздавателната, съдебната, законовата, правната система на републиката. няма такава. От днес нататък със своите безпардонни действия наглите управляващи от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ погребаха българския закон и българската Конституция", обясни Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

          "Презиеднтът Радев има право да постъпи както смята за правилно, той е отделна институция. Факт е, че изборът на конституционни съдии беше опорочен. Според мен това е изразяване на отношение към един неморал избор", каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

          Преди дни опозицията внесе жалба в КС с искане да бъде обявен за противоконституционен избора на Атанасова и Белазелков.

          Чуйте последните новини, където и да сте!
          Последвайте ни във Facebook и Instagram
          Следете и канала на БНТ в YouTube
          Вече може да ни гледате и в TikTok

          Свали приложението BNТ News
          google play badge
          Свали приложението BNТ News
          app store badge
          Топ 24
          Най-четени
          ЛеБрон Джеймс ще участва за рекорден 20-и път в "Мача на звездите" на НБА
          ЛеБрон Джеймс ще участва за рекорден 20-и път в "Мача на звездите" на НБА
          Ивет Горанова бе избрана за "Спортист на годината" на община Плевен
          Ивет Горанова бе избрана за "Спортист на годината" на община Плевен