НОВИНИ

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

Президентът Румен Радев не присъства на клетвата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:57, 26.01.2024 (обновена)
5271
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва в Конституционния съд. Церемонията се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Час преди церемонията прессекретариатът на държавния глава съобщи, че президентът няма да присъства на клетвата на новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Според Румен Радев е несъстоятелно полагането на клетва за спазване на Конституцията, при сериозните съмнения за нейното нарушаване. Президентът допълва, че не приема "думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите". В залата на Конституционния съд, обаче присъстваха председателят на парламента и шефовете на върховните съдилища. А председателката на Конституционния съд се обърна към всички.

"През повече от 32-годишното си съществуване Конституционният съд отстоява своята независимост и това ще прави и занапред. От всеки конституционен съдия се изисква да спазва принципите на безпристрастност, независимост, обективност, за да отговаря на високите стандарти на професионализъм на Конституционния съд. Такъв, какъвто той е бил до момента", каза Павлина Панова, председател на Конституционния съд.

След тези думи Атанасова и Белазелков положиха клетва и се подредиха до колегите, вече като редовни конституционни съдии. Двамата запазиха мълчание, а председателите на ВКС и ВАС обясниха, че присъствието на церемонията е формална процедура, която не влияе на встъпването в длъжност.

"Нашето участие тук е изцяло представително и предполагам за мен и за останалите лица, които са предвидени за участие, се дължи на уважението към институцията. Дълбоко вярвам, че институциите в България трябва да се уважават. Това, което се случва според мен, е начин за усъвършенстване и израстване на работата на институцията", каза Галина Захарова, председател на ВКС.

"Негова лична преценка е, на президента, защо не присъства. С оглед, все пак оспорването - това е логично. Да не забравяме обаче, че преди две години имаше процедура, при която не присъстваше Лозан Панов и тя се проведе", коментира Георги Чолаков, председател на ВАС.

На 19 януари Народното събрание избра Белазелков и Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха и мандатът на новите конституционни съдии да бъде 9 години.

Президентът Румен Радев от своя страна сезира Конституционния съд срещу избора на новите съдии и призова да не полагат клетва, докато не се произнесе по казуса.

Последва и общо искане от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" до Конституционния съд срещу избора на Атанасова и Белазелков.

За отмяна на избора призоваха и адвокатски кантори от цялата страна.

Проведе се и граждански протест с искане за прекратяване на процедурата и оттегляте на избраните магистрати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската федерация по волейбол дари топки и табло на Община Плевен
Българската федерация по волейбол дари топки и табло на Община Плевен
EИБ отпуска заем за 1530 зарядни станции за електромобили в България
EИБ отпуска заем за 1530 зарядни станции за електромобили в България