НОВИНИ

Как години наред фалшив Фейсбук профил използва самоличността на репортер на БНТ?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:24, 27.01.2024
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка година във виртуалното пространство се появяват милиони фалшиви профили - някои от тях са част от ферми за тролове, други се използват за прикритие на онлайн измами, трети пък го правят за забавление. Репортер на БНТ също се оказаха в подобна ситуация. В продължение на няколко години неизвестен човек създава постове от името на Варсен Такворян.

Близо 8 години профилът на Габриела Чорбаджиева събира лайкове, коментари и публикува постове. Такава личност обаче съществува само във виртуалния свят. Използваните снимки са на репортера на сутрешния блок на БНТ Варсен Такворян.

"Никога не съм вярвала, че това и на мен може да се случи", казва самата Варсен.

Профилът е забелязан случайно от нейни приятели.

"Този профил е функционирал през всичките тези години. Има качвани нови снимки."

Профилът е докладван, но въпреки това все още не е свален от социалната мрежа.

"Със сигурност човекът, който е създал този профил, ме познава като личност и знае, че аз не бих допуснала такова нещо. На една от снимките има текст, в който се казва, че ако събере повече от 50 харесвания, ще бъде качена подобна, но по-разголена. Към този момент за съжаление профилът все още е активен", каза Варсен Такворян.

Според експерта по киберсигурност Деян Аврамов има няколко основни начина, по които може да разкрием фалшив профил. Единият - ако алгоритъмът събере двата профила на база общи снимки и така фалшивият да се появи като предложение за ново приятелство. Има и общодостъпни инструменти, един от които ни демонстрира специалистът.

"Ще използваме Google search инструмента, който е общодостъпен ресурс и може да бъде използван от абсолютно всеки. Качих снимка, която предварително бях изтеглил и съответно виждам, че снимката е от "Web report", а вашата колежка се казва Варсен Такворян. Събирайки или купавайки такъв тип информация от тъмната мрежа, аз мога да сглобя много профили от тъмната мрежа, които са базирани на действителни хора", каза Деян Аврамов - специалист по киберсигурност.

Кои са хората, които стоят зад фалшивите профили?

"Много от тях са обикновени хора, които имат работа, често някои от тях дори се занимават със сигурност и правят това нещо в свободното си време", каза Деян Аврамов.

Практиката показва, че платформите , които имат над милиард профили годишно отчитат, че от общия брой регистрирани между 4 и 5 процента са фалшиви. Премахването им отнема различно време, в зависимост колко хора засяга измамата - изисква се и персонална проверка на сигнала. С интегрирането на изкуствения интелект този процес би трябвало да се оптимизира.

"Ако има профил с вашето име и регистриран в София преди 10 години и днес се създаде профил в Шанхай със същото име и същите снимки това много лесно би откроило кой е измамният профил. Друг показател могат да са брой приятели, последователи. Това дали профилът е верифициран", посочи Деян Аврамов - специалист по киберсигурност.

Експертите съветват да поддържаме добра интернет хигиена и да бъдем особено внимателни към линковете, които получаваме, дори и ако са от приятели. Ако от нас се изисква спешна реакция, то това най-вероятно е измама.

"Това често са червени флагове , които могат да сигнализират за потенциален проблем. Електронната поща е едно то най-уязвимите звена. Така че сигурността трябва да започне оттам", препоръчва Деян Аврамов.

При съмнения, че сме станали обект на киберпрестъпление съветът на специалистите е незабавно да се подаде сигнал към ГДБОП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан Ботевград обърна Ямбол и удължи победния път в НБЛ, Академик Пловдив срази у дома Миньор 2015
Балкан Ботевград обърна Ямбол и удължи победния път в НБЛ, Академик Пловдив срази у дома Миньор 2015
Реал Мадрид обърна Лас Палмас и се върна на върха в Ла Лига
Реал Мадрид обърна Лас Палмас и се върна на върха в Ла Лига