НОВИНИ

Албанец застава начело на кабинета в Северна Македония

Техническото правителство на Талат Джафери ще организира предстоящите избори в страната

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:57, 28.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Парламентът на Република Северна Македония гласува техническото правителство, което трябва да организира президентски и парламентарни избори през пролетта. За първи път в историята на страната начело на правителството застава албанец - досегашният председател на парламента Талат Джафери.

Номинираният за технически премиер Талат Джафери внесе вчера предложението си за състава на правителството, който беше ясен от предварителните номинации на партиите. В техническия кабинет влизат двама министри на досегашната опозиция от ВМРО-ДПМНЕ, както и техни заместник-министри.

Основен приоритет на техническия кабинет ще е организирането на президентски и парламентарни избори. Талат Джафери е от най-голямата албанска партия в страната Демократичния съюз за интеграция. В навечерието на вота лидерът ѝ Али Ахмети направи обръщение и определи деня като исторически.

Макар да има свои министри в техническия кабинет - опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ обяви, че не подкрепя Джафери за премиер. Снощи на дискусия посветена на разширяването на Европейския съюз лидерът Христиан Мицкоски заяви, че парламентарният вот ще реши в коя посока ще се движи страната и коментира евентуално обединение в проевропейска коалиция между Социалдемократическия съюз на Македония и албанския Демократичен съюз за интеграция.

В навечерието на вота в Скопие пристигна сръбският президент Александър Вучич за празника "Свети Сава", честван от сръбската общност. На честванията присъства целия политически елит, а от дипломатическия корпус беше само посланикът на Русия в Скопие. Вучич беше аплодиран от присъстващите за позицията си против поправките в Конституцията на Република Северна Македония, които са изисквани от Европейския съюз и трябва да включат българите като дял от народ.

"Не се страхувам да кажа, че македонците са най-близкият до нас народ. Ние не искаме нищо от Северна Македония. Нямаме никакви условия, освен за по-добри и по-близки отношения. Не искаме поправки в конституцията, това си е ваш вътрешен въпрос. Искаме само да приемете подадената братска ръка", каза Вучич.

Първият тур на президентските избори е на 24 април, а вторият тур, както и парламентарните избори, са на 8 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави обяви, че се разделя с Барселона след края на сезона
Шави обяви, че се разделя с Барселона след края на сезона
Павлин Иванов с 8 точки при успеха на Сибиу в баскетболното първенство на Румъния
Павлин Иванов с 8 точки при успеха на Сибиу в баскетболното първенство на Румъния