НОВИНИ

Георги Градев пред БНТ: Очаквам да има саботаж на Конгреса, целта ни с Бербатов е една и съща (ВИДЕО)

В интервю за предаването "Арена спорт" кандидат-президентът на БФС очерта трите стълба в своята програма за развитие на централата - създаване на правила, подобряване на инфраструктурата и отделяне на Професионалната футболна лига

георги градев бнт очаквам саботаж конгреса целта бербатов една съща
bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 28.01.2024
Чете се за: 09:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Георги Градев беше специален гост в студиото на предаването "Арена спорт", за да разкаже малко повече за своята програма за развитие на родния футбол и да коментира предстоящия Конгрес на централата на 15 март.

Пред БНТ спортният адвокат разкри и кои са основните причини, които са го накарали да се впусне в надпреварата за ръководител на БФС, след като до неотдавна той бе част от екипа на друг кандидат - Димитър Бербатов.

"Миналия октомври се проведе една среща между спортния министър и 40-те футболни клуба, които бяха изключени от БФС. По онова време аз вече бях напуснал екипа на Димитър Бербатов, но тогава тези отбори ми благодариха за начина, по който съм ги защитил и ми споделиха, че виждат мен като лидера на новото време. Получих още много обаждания от страната на хора, които се притесняваха, че ако кандидатурата на Бербатов не бъде успешна, то гласовете може да отидат в грешна посока. Аз влизам, за да взема положителния вот за мен и негативния срещу Димитър, за да не попадне той в грешни ръце", започна Градев.

"Нека бъдем сериозни. Кандидатурите са само две. Христо Крушарски най-вероятно ще се откаже. Искам да виждаме хора с експертиза в спорта, които имат екипност с хора, с които работят. Ние с Димитър сме събрал есенцията в тази област. Искам още да видя кандидати, които не се срамуват да съблекат по гащета и да поритат с децата, както ние направихме със Стилиян Петров преди време. Уважавам всички хора, които вече са преминали 60 години заради тяхната експертиза и опит, но тяхното място вече не е във футбола", продължи той.

Георги Градев очерта още и трите основни стълба в неговата програма за развитие на БФС, като изрази още надежда, че ако той застане начело на централата, ще има възможности за добър диалог със структурите на държавата и в частност министерството на младежта и спорта.

"При нас има екип, няма "аз". 18 години сме свидетели на това как един човек управлява футбола едностранно. За цялото това време нито веднъж Изпълкома не е назначил съдийския шеф. Аз ще променя това, защото съм отборен играч, винаги съм следвал екипа и искам да вкарам този модел на отборна работа. Основата на това, което искам да направя е взета от унгарския модел. На първо място трябва да се направят правила, защото само тогава една къща би имала здрава основа. Второ, трябва да бъде подобрена инфраструктурата. Тук ще искам взаимодействие от държавата и общините по три пера - игрища в училищата, игрища за масовия спорт и стадиони в малки и големи населени места, включително ново национално съоръжение. И трето, отделянето на Професионалната футболна лига от БФС още през това лято, за да създадем продукт, който да започне да работи, да върне хората по стадионите и да помогне на клубовете да оцелеят, защото в тази джунгла никой не може да се справи сам", коментира кандидат-ръководителят на БФС.

"Надявам се, че ще разполагам с нужното доверие от държавата. Надявам се, че най-малко с това, което постигнах в шахмата съм показал, че умея да консолидирам хората, когато са разделени и умея да управлявам със здрава ръка. Вярвам, че мога да постигна това и във футбола. На 14 февруари ще обявя всички имена в своя екип по време на пресконференция. Работим по стриктно определен план и затова няма да издам нищо повече засега", каза още спортният адвокат.

Градев не пропусна да сподели и своите очаквания за предстоящия Конгрес на БФС, предвиден за 15 март, където самият той очаква опити за саботаж от настоящите управници на централата.

"Не очаквам да има промяна на датата за конгреса, но саботаж - да. Ето например днес стана ясно, че датата за следващия Изпълком на БФС се променя от 5 за 12 февруари. Това е лошо, защото означава, че подготовката им върви добре. Виждаме една група от четири индивида, които обжалваха назначението на Касабов и от тях очаквам да има още саботаж по подготовката и провеждането на конгреса. Ако някой измежду мен, Бербатов или Крушарски загуби конгреса, със сигурност няма да каже, че той е бил опорочен. Всички ние гледаме в една посока и разбираме колко е важно да не пречим на този, който ще бъде избран от клубовете. Повече се притеснявам от кликата около вече бившия ръководител на БФС и техния план за действие, който обаче засега се проваля от смелите действия на един достоен човек като Михаил Касабов. Планът беше някой от тях да обжалва предстоящия конгрес и Борислав Михайлов да продължи да си стои в кабинета, където всъщност той продължава да ходи всяка сутрин. За мен всеки евентуален техен кандидат би бил "камикадзе". Очаква ни един напрегнат конгрес и подмолни действия", заяви бившият футболен агент.

"Аз ще посоча Управителен съвет от 7-8 човека, а не 14. За мен най-важно е клубовете да изберат кой да ги управлява. Не мога аз да им налагам това и затова ще им дам шанс да изберат останалата половина от Изпълкома. Ако бъда избран за президент, аз бих искал да видя Димитър Бербатов, Стилиян и Мартин Петров в моя Изпълком. В същото време, ако загубя и ми бъде предложено да вляза в техния екип, аз ще приема. Ние не сме спирали да водим диалог помежду си. В медиите се появиха едни инсинуации, че имало разделение, но това изобщо не е така. Има различни виждания, но целта е една и съща", допълни той.

Накрая кандидат-президентът на БФС говори и за участието на клубни президенти в структурите на централата, както и за необходимостта от поправка на спортния закон, от който футболът е зависим.

"Футболни президенти в Изпълкома няма да има, защото Професионалната лига ще бъде създадена като независима структура. Тя ще се превърне в едно акционерско дружество, което ще се самоуправлява. Единственото, което аз имам като виждане и е практика в цял свят е да изпълнителния директор на Лигата да бъде част от Изпълкома на БФС, за да има добра комуникация между структурите", категоричен е експертът по спортно право

"Футболът е зависим от общо законодателни промени. Трябва да се започне още от кодекса на труда, където да има отделна глава за договори на професионални футболисти и треньори. Законът на спорта трябва да бъде ремонтиран изцяло, като ролята за това на президента на БФС е комуникация с държавните отговори и добър екип от юристи, които да напишат този закон и да го предложат на останалите спортни федерации. Аз разполагам и с двете", завърши Георги Градев.

Още от програмата на Градев за развитие на българския футбол, както и бъдещето пред родния шахмат и случващото се с Антъни Иванов, гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен обяви трансфера на френския защитник Саша Боей
Байерн Мюнхен обяви трансфера на френския защитник Саша Боей
Джесика Дигинс спечели масовия старт на 20 км свободен стил от Световната купа по ски бягане в Гомс (Швейцария)
Джесика Дигинс спечели масовия старт на 20 км свободен стил от Световната купа по ски бягане в Гомс (Швейцария)