НОВИНИ

Операция "Самотна звезда": Какво се случва в щата Тексас?

Тексас и Тръмп срещу Байдън

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
14:56, 29.01.2024 (обновена)
Чете се за: 09:05 мин.
По света
операция самотна звезда случва щата тексас
Слушай новината

Две паралелни кризи - и двете свързани с американската граница, заеха централно място в президентската надпревара в Съединените щати.

  • Първата е на ръба да се превърне в конституционна криза и се разиграва непосредствено до границата между Съединените щати и Мексико в щата Тексас.
  • Втората е далеч от Мексико. Епицентърът ѝ е в Капитолия - в американския Конгрес, а последствията от нея стигат чак до Украйна.
  • Основните герои - президентът Джо Байдън, евентуалният му опонент на президентския вот през ноември - Доналд Тръмп и губернаторът на щата Тексас - Грег Абът.

Битката на Капитолия

В Конгреса във Вашингтон се водят ожесточени битки за ново законодателство за сигурност на границата.

Войната ескалира до степен, в която бившият президент Доналд Тръмп заплашва да провали законодателния процес като критикува непубликувания още закон и предупреждава, че "вече има 100% шанс за голяма терористична атака в САЩ".

"Лоша сделка за границата е по-лоша от липсата на сделка. Границата ни се превърна в оръжие за масово унищожение - за унищожение на нас самите!", написа Доналд Тръмп.

Сенатор Крис Мърфи - един от основните преговарящи за споразумение за границата, обяви в неделя, че е възможно скоро да бъде постигнат компромис между републиканци и демократи и законопроектът да влезе в Сената.

Новото законодателство дава правомощия на президента да затвори границата при висок брой нелегални пресичания, реформира и системата за предоставяне на убежище като съкращава процеса.

Министерството на вътрешните работи ще затваря границата, ако дневно около 5 000 души преминават незаконно. Все пак ще бъдат допускани мигранти, които бягат от преследване и мъчения в своите държави. Миналата година дневно броят на незаконните пресичания е достигал 10 000.

В опит да спаси споразумението между демократи и републиканци президентът Джо Байдън даде гаранции, че е склонен да затвори границата между Съединените щати и Мексико. На предизборно събитие в Южна Каролина той заяви, че е готов да затвори границата още сега, ако бъде постигнато споразумение между двете партии.

Постигането на компромис за границата отключва и предоставянето на помощ за Украйна, което стои на трупчета от есента на 2023 г. Финансите за границата са в общ пакет с помощта за Киев, като от над 110 милиарда долара 61 милиарда са предназначени за Украйна.

Планът, който е едно от най-стриктните имиграционни законодателства на века, може и да мине през Сената, но в Долната камара на представителите, контролирана от републиканците, ще срещне съпротива.

Операция "Самотна звезда"

Граничните служби на САЩ са се сблъскали с над 6,3 милиона опита за нелегално пресичане на границата от началото на мандата на Джо Байдън - януари 2021 г. до декември 2023 г. Почти 4 милиона от тези опита, или 58%, са в гранични сектори до Тексас. В допълнение Министерството на вътрешните работи на САЩ отчита, че около 1,8 млн. имигранти са влезли незаконно на американска територия без да бъдат засечени от граничен патрул.

Мащабният наплив има просто обяснение - силен пазар на труда в САЩ и невероятно търсене на нискоквалифицирани работници. Има много малко начини нискоквалифицирани хора да получат законно право на работа в САЩ, а търсенето за тях е високо - ето защо това води до ръст на нелегалната имиграция.

Много от влезлите незаконно в САЩ могат да останат като подадат заявление за явяване пред имиграционен съд или с условно освобождаване. Много от тях подават и молба за убежище, докато чакат делото в имиграционния съд. В момента в тези съдилища се водят около 3,3 милиона подобни дела - 10 пъти повече, отколкото през 2012 година.

Именно това е и причината губернаторът на щата Тексас Грег Абът да започне Операция "Самотна звезда" през март 2021 г. с участието на националната гвардия и Департамента за обществена сигурност, както и други служби по сигурността.

"Самотна звезда" е прякорът на щата Тексас, който напомня за миналото му като независима република и битката за независимост от Мексико - звездата е изобразена на тексаския флаг и на щатския печат.

Още от началото на операцията се появи напрежение между силите на реда на Тексас и Граничните служби на Съединените щати. Националната гвардия на Тексас изгради телена ограда по границата до град Ийгъл пас, а граничните служби се оплакват, че това им пречи да патрулират свободно по границата.

На ръба на конституционната криза

През септември 2023 г. Граничните служби започнаха да режат телената ограда, поставена от Националната гвардия на Тексас. Това води до дело, заведено от щата Тексас срещу граничните патрули. Три дни по-късно министърът на правосъдието на щата Тексас Кен Пакстън започва процедура за налагане на ограничителна заповед на федералните гранични патрули.

Сблъсъкът между щатски и федерални служби за сигурност ескалира и стига до Върховния съд, който взема решение в полза на администрацията на Джо Байдън и нарежда да бъде премахната телената ограда, която тексаските служби са издигнали.

Губренаторът Грег Абът - един от най-ярките поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп, обвини Джо Байдън в "нарочно бездействие" за спиране на рекордния брой мигранти, които идват на американска територия от Мексико. Самият Абът предизвикваше огромен медиен интерес като товареше имигранти на автобуси и ги превозваше до градове, известни като либерални - като Ню Йорк.

И въпреки решението на Върховния съд губернаторът на Тексас продължава да обещава да издига телени огради.

Всички губернатори от Републиканската партия заявиха подкрепата си към Грег Абът. В общо писмо те заявяват, че администрацията на Байдън е "абдикирала в изпълнението на конституционните си задължения към щатите" - език, който е използван в Съединените щати в годините преди началото на Гражданската война.

Да похвали Грег Абът не пропусна и Доналд Тръмп. На митинг в Невада фаворитът за президентската номинация на републиканците призова губернатора да не променя курса.

Анализатори зад океана коментират, че политиката за миграцията е правомощие на федералното управление и именно това прави една държава федерация, в противен случай щяха да бъдат 50 отделни щата.

Координирана атака срещу Байдън

Мигрантската криза е един от най-опасните въпроси за Байдън и демократите за президентския вот през ноември. Това е и една от любимите теми на Тръмп и той има основание да иска тя да е в центъра на обществения дебат.

Абът и Тръмп са начело на републиканската атака срещу Байдън в най-уязвимата за него сфера.

Но, докато губернаторът на Тексас се заиграва с конституционна криза, то опитите на Тръмп да провали финансирането за гранична сигурност може да разделят Републиканската партия и да се обърнат като бумеранг срещу него. Демократите вече обвиняват републиканците, че именно те причиняват хаоса по границата и в продължение на години блокират имиграционно законодателство и повече пари.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се прибра в Хасково
Григор Димитров се прибра в Хасково
Илиян Павлов поема поста заместник-кмет на Столична община по транспорта
Илиян Павлов поема поста заместник-кмет на Столична община по транспорта