НОВИНИ

Премиерът: България има стабилна фискална политика, снижава инфлацията и повишава доходите

Николай Минков
от Николай Минков
11:33, 02.02.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България има стабилна фискална политика, снижава инфлацията и повишава доходите. Това обясни министър-председателят Николай Денков, в рамките на петъчния парламентарен блицконтрол. Премиерът отхвърли твърденията на ИТН, че страната провежда лоша фискална политика, водеща до натрупване на държавен дълг и обедняване на населението.

"Държавният дълг се оценява според БВП. И България отново е един от отличниците не само на европейската сцена, но и в световен мащаб с дълг към БВП от 21,5%. И той не е нараснал през последните години, така че България може да се гордее с фискалната политика, която провежда, при която увеличава доходите, запазва финансова стабилност, изпълнява критериите, които са свързани с общите макроикономически параметри. Единственото, с което трябва да приключи, за да влезе в еврозоната, е да влезе в параметрите на инфлацията", посочи Денков.

Министър-председателят на се съгласи със заключенията на ГЕРБ-СДС, че механизмът за намаляване на цените в малката потребителска кошница чрез обявяването им на сайта на Министерството на икономиката, не работи, след като големите вериги предлагат стоки на значително по-ниски цени от обявените от държавата.

"Току що казахте, че цените са по-ниски от това, което е обявено в сайта. Всъщност, това е пример, че системата работи и че дори това, което е обявено в сайта, може да доведе до допълнително сваляне на цените, когато се търси конкуренция между веригите", каза Денков.

На обвиненията, отправени от БСП, че кабинетът не реагира на обявеното повишаване на цените на мобилните оператори, Денков обясни:

"Правителството няма права директно да влиза в договорите между съответните икономически субекти и хората. Това, което ще направи и вече е уговорено е - ще направим един разговор с ръководството на тези оператори, за да им обърна внимание, че това е лоша икономическа практика. Тя създава напрежение. Те самите не са заинтересовани да я поддържат и съответно - ще говорим със съответните контролни институции да бъдат по-активни в този посока".

На въпрос от левицата какви средства ще предостави Брюксел на Киев, договорени на вчерашния Европейски съвет, Денков обясни, че става въпрос за 50 млрд. евро, от които 17 мрлд. са преки средства, а 33 млрд. са заеми.

Премиерът не се съгласи и с твърденията, че е оказан натиск върху КЗК в нетипично кратки срокове за регулатора да разреши сделката по придобиване на части от Булсатком от Виваком.

"По никакъв начин, никога не съм се и опитвал, камо ли да тръгна да правя договори с независими регулатори. В случая КЗК е независим регулатор. Единственото - казах вчера и ще го повторя - е че този регулатор трябва да вземе решение, което е аргументирано и трябва да вземе решение, отчитайки всички изказани гледни точки", посочи Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамас даде "първоначално одобрение" за спиране на огъня в Газа
Хамас даде "първоначално одобрение" за спиране на огъня в Газа
Христо Крушарски в "Арена спорт" в неделя от 12:30 ч. по БНТ 1
Христо Крушарски в "Арена спорт" в неделя от 12:30 ч. по БНТ 1