НОВИНИ

Илхан Кючюк: България трябва да има дума за Балканската политика

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 02.02.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да лидира по отношение на Балканската политика, трябва да има дума, тя да е тежка и да се оценява. Това каза в "Още от деня" евродепутатът от ДПС и президент на партията Алианс на либералите и демократите - АЛДЕ – Илхан Кючюк. Днес той се е срещнал с премиера на Република Северна Македония Талат Джафери в Скопие.

"Официалната политика на Скопие винаги е била ясна, че трябва да се върви към НАТО и към ЕС. Стратегическа цел номер едно - влизането в НАТО беше постигната, включително и с подкрепата на България. Остава втората цел, а именно - присъединяването към Европейския съюз. Няма нужда да повтарям, че има определени условия това да се случи. Най-голямото и най-важно условие е вписването на българите в македонската конституция. По тази тема Талат Джафери е бил много последователен в своите действия като председател на Народното им събрание. Той внесе текстовете, които бяха написани от правителството на Северна Македония, но не успя към онзи момент да намери необходимото мнозинство от 2/3. Към днешна дата македонското общество се разделя в две посоки - дали трябва да продължи интеграцията към ЕС, което до голяма степен се поддържа от основните политически сили, с изключение на една може би - ВМРО-ДПМНЕ или трябва да се върви към може би някакви други отношения. За мен отговорът е ясен. Ако РСМ иска да отвори своята перспектива, това е ЕС, няма друг избор. Противното означава дълги години на много сложни отношения, които ще поставят страната редом до Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия", каза Илхан Кючюк.

Евродепутатът заяви, че вероятно ще има много политически оратори, които "ще искат България и РСМ да не са добри приятели, да нямат добросъседски отношения".

"Но каква е стратегическата цел на България - да граничи със съседи, които са част от ЕС", категоричен е Кючюк.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 102 години от рождението на великата Стоянка Мутафова (СНИМКИ)
Навършват се 102 години от рождението на великата Стоянка Мутафова (СНИМКИ)
От ДА "Разузнаване" посочват, че твърденията на Атанас Атанасов са неверни
От ДА "Разузнаване" посочват, че твърденията на Атанас Атанасов са неверни