НОВИНИ

Прокуратурата се самосезира заради застрашената от срутване къща в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 02.02.2024
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира във връзка със застрашената от срутване къща в пловдивския квартал "Капана". За случая стана ясно във вторник. Причина за напуканите основи на сградата стана изкоп за нов хотел. Ще бъде проверено има ли нарушаване на строителните правила, с което е бил застрашен животът на други хора. Близо седмица 5-членно семейство е без дом, подслонено е от техни близки.

Днес в продължение на няколко часа експерти от ДНСК инспектираха дейностите, които се извършват след първоначалните предписания. Те обаче не пожелаха да застанат пред камерата на БНТ, дори забраниха да ги снимаме, като ни казаха, че в следващите дни ще изпратят писмено становище за направените констатации и допълнителните предписания към инвеститора.

Пети ден семейство Илиеви живеят при свои приятели, на метри от дома си. И нямат яснота кога ще могат да се върнат в своята къщата.

"Уверяват ни, че в рамките на една, две седмици максимум ще успеят да подпрат къщата, която все още е във въздуха и има опасност от срутване. Ние реално се молим да не се случи най-лошото – да пропаднат къщите", каза Филип Илиев – собственик.

Според направените от ДНСК препоръки за укрепване, до късния следобед днес машини изливаха бетон в основите на сградата.

"Заздравихме основата, в момента слезнахме на основата на мазето, което преди го нямаше, в момента там сме го налели с бетон, утре едни специални планки ще се направят от стоманобетонна конструкция, ще ги изпълним утре и тях, в понеделник пак ще дойде комисията, ще види какво сме изпълнили и ще даде новите нареждания какво да изпълним", заяви Калин Ганев – инвеститор.

В района на изкопа има постоянно течаща вода, което тревожи сериозно не само собствениците на къщата, но и инвеститора. Според него става дума за теч от ВиК мрежата, която може да компрометира дори укрепването, което се прави в момента.

"Точно преди да стане инцидента, може би 3 или 4 дни имаше голяма авария на ВиК и за 5 часа, нямаше вода в "Капана". И тогава констатирахме, че водата в изкопа спря. Категорично – тука всички се чудим как ще продължи укрепване и какво укрепване, след като има вода, това е най-опасното нещо", подчерта Калин Ганев – инвеститор.

От ВиК дружеството обаче отхвърлят възможността това да е питейна вода. Според тях става дума най-вероятно за подпочвени води, които се стичат от тепето.

"Началото на този проблем датира от 2018-2019 година, още тогава направихме серия от пробни разкопавания в цялата тази част със специализирани апарати, с електронни техники, които търсят аварии, не се констатира нищо такова", каза Антон Гълъбов – и.д управител на ВиК Пловдив.

Хората от района обаче имат документ от хидро инженер още от 2014 година, че проблемът с наводнените им мазета не е заради подпочвени води, а се касае за загуби от водопреносната мрежа или стари неразкрити водопроводи.

Заради инцидента ресторант в близост до огромния изкоп също търпи загуби, защото вече няколко дни не работи.

"Вторник около 11.00 часа стана това нещо, ние сме затворили, никой не може да ни каже до кога ще продължи, дали е безопасно за функциониране, никой не иска да взима никакво становище", подчерта Иван Копеников – наемател на заведение.

Инвеститорът предложил на семейство Илиеви да наемат апартамент, а той да покрие разходите за наем. Докато стане ясно каква ще е съдбата на дома им.

Автори: Нели Ангелова, Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янислав Герчев отпадна на осминафиналите на турнира от Големия шлем по джудо в Париж
Янислав Герчев отпадна на осминафиналите на турнира от Големия шлем по джудо в Париж
България ще участва с най-добрите си лекоатлети на балканското първенство в зала
България ще участва с най-добрите си лекоатлети на балканското първенство в зала