НОВИНИ

Спряха строежа в "Капана", заради който се срути част от стена на къща

Семейството с три деца беше принудено да напусне дома си

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 30.01.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Семейство с три деца беше принудено да се изнесе от дома им в пловдивския квартал „Капана", след като основите на къщата пропаднаха заради строителни дейности в съседен имот.

Домът им вече е опасен за живеене, а Дирекцията за строителен контрол спря строителните дейности.

Къщата се намира на улица "Константин Стоилов" в квартал "Капана". Хората са напуснали дома си, от страх, че къщата може да се срути. Страховете им се засилили още повече днес, след като паднала част от зида в основата на сградата. Преди това, заради строежа и изкопните дейности е пропаднала и част от улицата. Още тогава хората са потърсили и институциите.

След като днес се е срутила стената на мазето, на място спешно са пристигнали и представители на различни институции, а от Дирекцията за строителен контрол издадоха заповед за спиране на строителните дейности.

Трябва обаче да бъде направено и спешно укрепване, като инвеститорът обеща, че ще поеме всички нанесени щети.

От Дирекцията за строителен контрол заявиха за БНТ, че комисия ще установява каква е причината за инцидента.

"18-ти беше денят, в който пропадна въпросната улица, от тогава единственото, което имаме към основите на нашата къща е насип от пясък, къщата ни е на 4 етажа, гредоред, което означава, че е изключително важно основите да са стабилни", каза Ивалина Илиева.

"Къщата не е безопасна, защото тя е била много здрава, със 60-сантиметров зид, но когато се копае под 60-сантиметров зид, то е тонове, естествено че ще падне", обясни Филип Илиев.

"Да, случила се е ситуацията, да ние имаме вина за това нещо, не поемам наистина цялата вина, има и други фактори които, сега не искам да коментирам, но просто се е случило. Поемаме отговорността и сме насреща за каквото трябва да се направи", коментира инвеститорът Калин Ганев.

"Ако се продължи строителството и направят само укрепване на земната маса, тази земна маса, при влага, при наливане на бетон не се знае дали няма да поддаде. Затова сега трябва да се налее бетон в основите", заяви Надежда Петрова – директор на Строителна дирекция в район Централен.

"Улица засега няма да затваряме, ще ограничим част от движението на пешеходци в близост до изкопа, евентуално ако се наложи, ще бъде затворена и улица", уточни главен инспектор Димитър Бришимов – РД ПБЗН- Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Митков: До този момент сме свършили половината работа на лагера в Турция
Асен Митков: До този момент сме свършили половината работа на лагера в Турция
Първият пациент с чип "Телепатия" се възстановява след операцията си
Първият пациент с чип "Телепатия" се възстановява след операцията си