НОВИНИ

Турският външен министър на посещение у нас в рамките на балканска обиколка

Айше Сали
от Айше Сали
18:26, 30.01.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Турският външен министър Хакан Фидан посети България в рамките на своята обиколка на Балканите. Програмата му включваше срещи с неговия колега - министърът на външните работи и вицепремиер Мария Габриел, президента Румен Радев, и премиера Николай Денков.

Предстои и среща с председателя на Народното събрание Росен Желязков. По време на срещите бяха обсъдени ключови въпроси като нелегалния трафик, сигурността в региона, икономиката и транспорта.

Любопитството и въпросите около посещението на турския външен министър Хакан Фидан - известен още като бивш директор на разузнавателната служба и МИТ и "черната кутия" на Ердоган, нараснаха още с първите му срещи в България.

От снимките в официалната страница на повереното му министерство стана ясно, че те са били с председателя в оставка на ДПС Мустафа Карадайъ и номинираните за бъдещи съпредседатели Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров. Не успяхме да го попитаме какво са си казали, защото при официалните изявления не беше дадена възможност за въпроси. Но и България, и Турция подчертаха, че сънародниците им са важна тема.

"Що се отнася до нашите сънародници в България, българските турци, както и мюсюлманите в страната, щастието и благоденствието им, е сред важните теми за Турция. Бих искал от сърце да поздравя нашите сънародници и да благодаря на българското правителство за усилията му в тази посока", обясни Хакан Фидан, министър на външните работи на Турция.

Хакан Фидан дойде в България преди ротацията в българското правителство, изтичането на мандата на настоящия посланик и националната конференция на ДПС. Добросъседството, съюзничеството в НАТО и опазването сигурността в региона и Черно море бяха сред приоритетите, очертани от българския и турски външен министър.

"България винаги е подкрепяла и ще подкрепя европейския път на Турция. Затова приветстваме предложението за активизирането на отношенията на ЕС-Турция", заяви Мария Габриел.

Мария Габриел получи покана за посещение в Турция през март от президента Реджеп Ердоган. Сред темите на срещата беше и опазването на културното наследство в двете страни.

"От наша страна ще оценим усилията за създаване на регионален център за подводно културно наследство със седалище в България", коментира Габриел.

След днешната среща ще бъде създадена група "Енергетика и климат". Сред целите, които България и Турция си поставят, е стокообменът да нарасне от 7 на 10 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море направи 2:2 в контрола срещу втория в първенството на Украйна
Черно море направи 2:2 в контрола срещу втория в първенството на Украйна
Продължават словесните престрелки след сигналите срещу президентството (ОБОБЩЕНИЕ)
Продължават словесните престрелки след сигналите срещу президентството (ОБОБЩЕНИЕ)