НОВИНИ

Какви са вариантите за разрешаване на кризата в Тексас - коментар на Симеон Гаспаров

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 30.01.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Град Ийгъл Пас, щата Тексас, нажежи напрежението между щата Тексас и федералните власти на САЩ заради мигрантската криза и правото кой да се разпорежда с тази част от границата с Мексико. Какво се случва в щата Тексас и какви са вариантите за разрешение на кризата - вижте коментара на Симеон Гаспаров в "Светът и ние".

"Този проблем е от години, но нещата ескалираха, когато губернаторът на щата Тексас изпрати отворено писмо до Джо Байдън, в което го предупреди, че в продължение на години федералното правителство не подпомага Тексас за нелегалната миграция. След пандемията масово мигранти от Латинска и Централна Америка започнаха да влизат в САЩ през Тексас", заяви Симеон Гаспаров.

Според него много мигранти могат да се забележат в големи градове като Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

"Това, което губернаторът направи е, че се позова на една много важна част от американската конституция, в която се споменава, че ако федералното правителство не е в състояние да защити границите на щат, този щат има право да защити границите си сама. Това, което направи националната гвардия на щата е да излезе и сложи ограда, която е остра като бръснач, за да не влизат нелегални мигранти", каза той.

По думите му това е създало конституционна криза.

"Джо Байдън излезе и каза, че Тексас няма право да слага тази ограда, това е работа на федералните власти. Зад решението на губернатора на Тексас застанаха и други губернатори, които обявиха, че ще изпратят своите гвардии, за да помогнат на Тексас", коментира Гаспаров.

Той обясни, че Тексас няма да се отдели от САЩ.

"Никой не говори за отцепване".

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева елиминира третата поставена в първия кръг на турнир в Анталия
Росица Денчева елиминира третата поставена в първия кръг на турнир в Анталия
Нестор Ел Маестро: Селекцията приключи, Каранга все още е машина и скоро ще бъде на линия
Нестор Ел Маестро: Селекцията приключи, Каранга все още е машина и скоро ще бъде на линия