НОВИНИ

Хамас проучва ново предложение за прекратяване на огъня в Газа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:05, 30.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Терористичната групировка Хамас обяви, че проучва ново предложение за спиране на огъня в Газа. Това стана часове, след като израелски военни, дегизирани с цивилни дрехи, щурмуваха болница в град Дженин на Западния бряг и ликвидираха трима палестински бойци. Акцията отново насочи вниманието към риска от разпространяване на конфликта и извън Газа. На дипломатическия фронт Израел даде примери как Агенцията на ООН за палестинските бежанци подпомага палестинските терористи. Знаете, преди дни 9 държави спряха финансирането на агенцията след обвинения, че 12 нейни служители са съучастници в атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания планира визита в Египет за дискусии по новото предложение, но не обяви подробности за съдържанието му. Планът за спиране на огъня е изготвен по време на преговори в Париж в присъствието на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс, премиера на Катар и шефовете на Мосад и на египетското разузнаване. Хамас обяви за приоритет прекратяване на израелската офанзива и пълно изтегляне на израелската армия от ивицата Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изключи изтегляне от Газа.

"Чувам всякакви сделки за заложниците и нека да поясня - няма да прекратим войната, без да постигнем целите си. Няма да се изтеглим от ивицата Газа и да освободим хиляди терористи", каза Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

Видеозапис от камера за наблюдение показва как около 10 израелски агенти под прикритие - мъже и жени, някои облечени в цивилни дрехи, други - с униформи на медицински работници, нахлуват в болницата Ибн Сина в Дженин. Преминават през коридора, докато присъстващите коленичат с вдигнати ръце на тила. Убиват трима души с оръжия със заглушители. Според израелската армия тримата са бойци, укриващи се в болницата. От Хамас съобщават, че един от убитите е бил командир във въоръженото крило на грипуровката. Планирал е да извърши атака, вдъхновена от нападението на Хамас на 7-ми октомври, смятат от израелската армия. Другите двама са братята Газауи - бойци на Ислямски джихад. Това е първата подобна акция на израелските служби от 8 години. Палестинските власти реагираха остро и нарекоха убийствата - ново клане.

Израелското правителство представи днес редица примери за съучастие на Агенцията за палестинските бежанци при атаката на Хамас. Предоставяли са гориво на Хамас, знаели са, че групировката строи тунели в ивицата, съобщи говорител на кабинета на Нетаняху. Израел поиска да бъде спряна работата на агенцията в Газа след края на войната. Американският държавен секретар Антъни Блинкен се дистанцира от тези призиви.

"Агенцията имаше и продължава да има абсолютно незаменима роля за толкова мъже, жени и деца, които отчаяно имат нужда от помощ в Газа. Никой друг не може да замести тази роля, със сигурност не и в краткосрочен план", обясни Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

Агенцията е най-голямата към ООН, която оперира в Газа. Осигурява здравни грижи, образование и хуманитарна помощ, само в Газа тя има 13 хиляди служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия обмисля да върне задължителната военна служба
Сърбия обмисля да върне задължителната военна служба
Сравнение на Флоренция с "лека жена" предизвика възмущение
Сравнение на Флоренция с "лека жена" предизвика възмущение