НОВИНИ

Семейство с деца се изнесе от дома си след свличане на тротоар в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
11:35, 30.01.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Тротоар пропадна след строителен изкоп в квартал "Капана" в Пловдив. Семейство с три деца се изнесе от дома си, заради строежа. Хората са притеснени, че къщата им може да пропадне. Експерти на район "Централен" направиха предписания мястото да се укрепи.

Заради пропадането на пешеходната зона в близкия строителен изкоп, вратата към дома на Ивалена все по-трудно се отваря. Семейството смята, че това се е случило при последните интензивни валежи и не изключват възможността следващия път водата да отнесе и къщата им. Част от мазето вече се е срутила.

"Нашите дни не са особено спокойни. Всъщност живеем в риск за сигурността на къщата ни и живота ни. Има изкопни дейности, които са доста дълбоко под земята и подкопаха основните ни", казва Ивалина Илиева.

Ето защо решават да напуснат дома си, докато мястото не стане безопасно.

Пред БНТ инвеститорът увери, че в момента се работи по укрепването на обекта и не смята, че съседната къща е застрашена.

"Не виждаме да има пукнатини между камъните. Това са камъни, които са на суха зидария и ако има някакво поддаване, първо ще се види това. Наблюдаваме, гледаме, за момента няма притеснения. Това че отстрани виждат, че може да има малко по-издълбано - въпросът е да запазим долу целостта на зидарията, за да няма свличане", твърди Калин Ганев, инвеститор на строежа.

Ивалена обаче не смята, че тези мерки ще върнат спокойствието ѝ.

"18-и беше денят, в който пропадна въпросната улица. Оттогава единственото, което имаме към основите на нашата къща, е насип от пясък. Къщата ни е на 4 етажа, гредоред, което означава, че е изключително важно основите да са стабилни, защото много лесно поддават, падне ли един камък", тревожи се Ивалена.

От район „Централен“ съобщиха, че са направили многократни проверки на обекта и потвърдиха, че са дадени предписания на надзорната фирма и строителя засегнатите съседни сгради да бъдат укрепени.

Вижте прякото включване на Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
75-ото издание на международния боксов турнир "Странджа" събира състезатели като за световно
75-ото издание на международния боксов турнир "Странджа" събира състезатели като за световно
Отново извикаха Васил Божков на разпит
Отново извикаха Васил Божков на разпит