НОВИНИ

Взривовете в оръжейни складове у нас: Прокуратурата издаде заповедите за арест на шестима руснаци

bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 30.01.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Софийска градска прокуратура издаде европейски заповеди за арест на шестима руски граждани, обвинени за тероризъм у нас.

Предмет на разследването по досъдебното производство са четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България. В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са Европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС.

От посочените действия се установява, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

Във връзка с изложеното шестимата руски граждани са привлечени в качеството на обвиняеми през 2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК – тероризъм. Спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа, и са издадени Европейски заповеди за арест.

Съгласно промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, в сила от 5 декември 2023 г. обаче, издадените до този момент от прокурор Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт и по които не е налице произнасяне от изпълняващия орган на държава членка, се оттеглят от издаващия орган в 14-дневен срок от влизането в сила на посочения закон.

Затова наблюдаващите прокурори са оттеглили издадените Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт. Незабавно след това е внесено искане в Софийски градски съд на основание новата разпоредба на закона за даване на за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест спрямо обвиняемите.

Софийският градски съд разрешава издаването на Европейски заповеди за арест спрямо шестимата обвиняеми.

Определението на СГС е обжалвано пред Софийски апелативен съд, който потвърждава решението на първата инстанция.

В съдебно заседание Софийският апелативен съд е констатирал:

„Съдът се съгласява със становището на първата съдебна инстанция, че въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно /на търсените лица/ поведение – пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици“.

На основание съдебните актове СГП издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестима руски граждани, обвинени в тероризъм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много гръцки пристанища са затворени заради силни ветрове
Много гръцки пристанища са затворени заради силни ветрове
Яник Синер няма да участва в Марсилия, Григор Димитров е втори поставен
Яник Синер няма да участва в Марсилия, Григор Димитров е втори поставен