НОВИНИ

Прокуратурата подозира връзка между взривовете в складове у нас и отравянето на Гебрев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:01, 28.04.2021
7077
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Шестима руски граждани са заподозрени за взривове в заводи и складове от военно-промишления комплекс. От прокуратурата подозират връзка с отравянето на Емилиян Гебрев.

През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция "Жандармерия" анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първият случай е от ноември 2011 г. до с. Долни дол, когато е взривен склад, собственост на търговско дружество ЕМКО. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Част от унищожената продукция по информация на Министерство на икономиката също е собственост на търговско дружество ЕМКО. Третият случай също е от 2015 г., когато е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ-Сопот в с. Иганово. Четвъртият случай е от 2020 г. до град Мъглиж, когато е взривен склад за капсул детонатори и капсул възпламенители на завод „Арсенал“-Казанлък.

„В разследваните случаи има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта на предизвикването на пожара е намиращите се наблизо хора да се оттеглят. Предполага се, че времевият период за гасене на пожарите е използван за задействане на зарядите“, посочи Сийка Милева. По думите ѝ категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно.

Общото между тези случаи е, че продукцията, която е унищожена е собственост на ЕМКО на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и е била предвидена за износ в бивши съветски републики и Украйна.

„В никой от случаите не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за възникването на пожарите. И при четирите случая унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна“, допълни говорителят на главния прокурор.

Засечени са и шестима граждани на Руската федерация, които са пребивавали по това време в страната ни. Трима от тях вече са обвинени за опита за отравяне на Емилиян Гебрев.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическите реакции след връщането на мандата от "Има такъв народ"
Политическите реакции след връщането на мандата от "Има такъв народ"
Първи снимки на кралица Елизабет II след погребението на принц Филип
Първи снимки на кралица Елизабет II след погребението на принц Филип