НОВИНИ

Жители на села в Пернишко протестират срещу висок данък смет

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 28.04.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на селата около Перник излизат на протест. Причината е драстичният скок в цената на данък смет, готвен от Общинския съвет в Перник.

Недоволството е планувано за днес от 10.00 ч. пред Административния съд в града. Протестът ще бъде мирен, а причината - увеличаването на такса смет близо 9 пъти от началото на годината. От 2,25 промила налогът скочи на 19,06 промила от данъчната оценка на имота.

Боряна Методиева, която е организатор на протеста, заяви в "Денят започва", че това увеличение е необосновано, защото таксата смет се начислява на базата на данъчните оценки, а данъчните оценки на имотите са безумно ниски.

"Вместо общината да актуализира данъчните оценки, съответно и данъка, и такса смет, увеличава такса смет само на селата и на град Батановци", коментира Боряна.

Тя е от Драгичево и плаща 220 лв. такса смет по новата формула.

"Увеличението за всичките села е почти милион и половина. Обаче по план сметката, която е представена в общината, дори с предишната такса, те събират план-сметката. Ако увеличаваме, увеличаваме на всички. Защо в града за такса смет на човек е 32 лв., а в селата 116", попита Боряна.

Кметът на Кладница Васил Мирчев заяви, че няма нито достатъчно кофи, нито контейнери.

"В Кладница това е може би от 30 - 40 години. Има цели региони, тук говорим за порядъка от 70 - 80 - 100 и повече къщи, в които 30 години по тези улици въобще сметосъбиране и сметоизвозване не се извършва. Освен това Кладница е селото с най-висока надморска височина в община Перник - на 1000 метра сме. Зимата сметопочистване и сметоизвозване в Кладница тия 6 месеца почти не се извършва", разказа кметът.

По думите на зам.-кмета на общината Стефан Кръстев увеличението не само е обосновано, но и много закъсняло.

"От 2016 г. не е актуализирана план-сметката. Тогава таксата за тон депониран отпадък е била 40 лв. Следващата година тя ще бъде 95. Години не са плащани тези такси. Цел на повишаването на таксата за битови отпадъци е именно да могат да се предоставят чисто нови контейнери по всички села в достатъчна бройка, контейнери за разделно събиране", обясни зам.-кметът.

До този момент консенсус не може да се намери, а недоволните са готови и на немирен протест. Предстои да стане ясно и какво ще бъде решението в следващите заседания.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашка за ваксини пред ВМА
Опашка за ваксини пред ВМА
Историческо! Академик (Пловдив) на първи финал в Балканската лига
Историческо! Академик (Пловдив) на първи финал в Балканската лига