НОВИНИ

Експерти не очакват значително поскъпване на топлоенергията

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 28.04.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Ако има увеличение на цената на топлоенергията, то то ще е заради цената на газа. Това заяви в "Денят започва" Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. По думите му опитът от предходните години показва, че увеличението няма да е значително, тъй като работа на регулатора е да "отреже" част от разходите, които се залагат в исканията на дружествата за по-висока цена на топлоенергията.

"Тази година има още един компонент, който е с доста голяма тежест в образуването на цената - това са въглеродните емисии, тъй като през последната година увеличиха своята цена няколко пъти", заяви Кремен Георгиев.

Рано е да се говори къде какви ще са увеличенията на цените в отделните топлофикации, коментира още Георгиев.

Антон Иванов от Български енергиен и минен форум заяви, че вероятно ще има увеличение на цената на топлоенергията, тъй като е устойчива тенденцията за по-високи цени на природния газ.

"У нас цените на парното и електрическата енергия са обвързани с един доста сложен механизъм през цените за регулиран пазар, така че КЕВР трябва да разгледа и обобщи всички заявления на дружествата, тогава можем да говорим за цените на нашия пазар", каза Антон Иванов.

Гледайте още от темите в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборни промени: Как ще гласуваме? - дискусия с ГЕРБ, БСП и "Демократична България"
Изборни промени: Как ще гласуваме? - дискусия с ГЕРБ, БСП и "Демократична България"
"Има такъв народ" върна мандата за съставяне на правителство
"Има такъв народ" върна мандата за съставяне на правителство