НОВИНИ

"Има такъв народ" върна мандата за съставяне на правителство

Александър Марков
от Александър Марков
08:30, 28.04.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ", от партията на Слави Трифонов веднага го върнаха с аргумента, че за тях не е нормално създаването на безпринципно правителство.

"Г-н президент, ясно заявихме, че няма да влизаме в никакви коалиции с партии на статуквото и спазваме обещанието си. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция. Затова, г-н президент, ние от "Има такъв народ" върнахме мандата за съставяне на правителство", заяви Антоанета Стефанова - кандидат за министър-председател на ИТН.

Президентът Радев посочи, че в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но прояви разбиране към мотивите им.

"В кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство, затова на всеки мандат се гледа с особена надежда, но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. Те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. Трябва да търсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове и предизвикателства пред страната ни. Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат в Народното събрание, липсва най-важното - правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишават българските пенсионери, гражданите и бизнеса, от подкрепа, в случай че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство. Аз вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото ни теми и съм готов да обсъдим вашите позиции по тях", заяви президентът Румен Радев.

Политическите реакции след връщането на мандата от "Има такъв народ"

Конституцията дава право на държавния глава да прецени на коя политическа сила да връчи третия мандат, като не е задължително това да е третата по големина.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

"Още преди изборите заявихме, че няма да правим коалиция с партиите на статуквото. Беше ясно, че ние правителство няма да правим. Този парламент няма да изкара повече от месец, затова трябва да се направи необходимото, за да има прозрачен изборен процес".

Това заяви след срещата при президента председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Допълни, че не са се отказали от мажоритарното гласуване, а при разглеждане на внесената от тях точка в парламентарната комисия всички останали са гласували против.

На въпрос па БНТ дали ще подкрепят кабинет с мандат на БСП, отговориха риторично - след като отказват коалиция с останалите партии, дали ще подкрепят кабинет на БСП? Тошко Йорданов и Антоанета Стефанова си тръгнаха, съпроводени от протестиращи от ВМРО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти не очакват значително поскъпване на топлоенергията
Експерти не очакват значително поскъпване на топлоенергията
Зрителски сигнал: Вандали потрошиха детска площадка в Пловдив
Зрителски сигнал: Вандали потрошиха детска площадка в Пловдив