НОВИНИ

Започна пролетно почистване на София

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:47, 27.04.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първият етап включва разчистване на над 25 общински терена, замърсени с отпадъци. Вторият е в края на месец май, когато могат да се включат и граждани. Премахването на нерегламентираните сметища става с помощта на фирми дарители, които са предоставили на Столичната община техника и хора.

Още през март Столичната община определи местата, на които има нерегламентирано замърсяване. Те са общо 133, като 25 са общински, 33 държавни и 75 са на частни терени.

"Това са терени, на които недобросъвестни граждани са си изхвърляли строителни отпадъци от ремонт на бани, автомобилни гуми, които вече не са им нужни, дори и пликчетата с боклук, вместо да ги хвърлят в кофите", заяви Николай Кючуков от Столичния инспекторат.

-БНТ: Какви са глобите за такова изхвърляне на боклуци?

"Глобите за физически лица са до 5000 лв., а за юридически - до 20 000 лева", допълни Николай Кючуков.

За да почисти терените, Столичната община е поканила над 80 строителни фирми, които участват с техника, самосвали и хора. Така че пролетното почистване няма да ощети общинския бюджет. Събраните строителни и битови отпадъци ще бъдат извозени на депото във "Враждебна". Почистени през последните години терени вече са на път да станат красиви малки паркове. Такъв е случаят с този терен в квартал "Люлин", близо до "Западния парк".

"Теренът, който облагородяваме, е от порядъка на 10 декара и върху него ще има пешеходни и велоалеи. Тук ще има две детски площадки, а малко по-надолу спортна площадка и такава за разхождане на кучета", заяви Милко Младенов, кмет на район "Люлин".

Очаква се до края на годината проектът в "Люлин" да бъде завършен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха гръцки евродепутат в Брюксел
Арестуваха гръцки евродепутат в Брюксел
Франция и Германия представиха плановете си за възстановяване
Франция и Германия представиха плановете си за възстановяване