НОВИНИ

Коя е Мария Бакалова?

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
21:09, 27.04.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Родена в Бургас през 1996 г. Музиката е първата ѝ страст, скоро идва и актьорството. Съчетава талантите в училището за музикално и сценично изкуство в Бургас - учи флейта и актьорско майсторство с преподавател режисьора Симеон Димитров, който я определя като бялата лястовица в родното кино. През 2019 г. завършва НАТФИЗ, в класа на професор Иван Добчев.

В българското кино дебютира във филма „12 A“ през 2017 г. Година по-късно печели награда за най-добра актриса на фестивала за алтернативно кино в Торонто, за ролята си в „Трансгресия“.

Снима се в „Бащата“, „Ангели“ и „Като за последно“. Пробивът в световното кино идва с подкрепата на актьора и продуцент Юлиан Костов и ролята на Тутар в „Борат 2“ на Саша Барън Коен.

С тази роля Мария Бакалова става първата българка, спечелила „Изборът на критиците“ и наградата на Национално общество на кинокритиците в САЩ. Тя е първата българска актриса, номинирана за Оскар, БАФТА, „Златен глобус“ и наградата на Гилдията на киноактьорите. Номинирана е за пробив и най-добро екранно дуо от филмовите награди на MTV.

Започна снимки в Лондон на комедията „Балонът“ на Джъд Апатоу, в компанията на Дейвид Духовни и Педро Паскал. Скоро дойде и новината, че Мария Бакалова ще участва в трилъра „Тела, тела, тела“, режисиран от Халина Рейн.

Мария получи почетен „Аскеер“ за ролята ѝ на посланик на българското актьорско майсторство и международна изгряваща звезда.

„Получих огромна платформа, благодарна съм. Затова го усещам като лична мисия да говоря за нуждата от адекватна и положителна репрезентация на източноевропейци в западното кино. И давам обещание, че ще го правя докато съм жива. Затова приемам тази награда с много гордост и чест и бих желала да я посветя на всяко българско дете или пораснало такова“, казва Мария Бакалова.

Вижте специалното ни онлайн студио, посветено на тазгодишните награди „Оскар“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънце и облаци - променливо време в следващите дни
Слънце и облаци - променливо време в следващите дни
Храм в дупнишкото село Бистрица посреща вярващите с дупка в покрива
Храм в дупнишкото село Бистрица посреща вярващите с дупка в покрива