НОВИНИ

Депутатите решиха: До 2 седмици президентът трябва да назначи новия състав на ЦИК

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:44, 27.04.2021 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Нови изборни правила. На дълго заседание парламентарната правна комисия прие на второ четене промените в изборното законодателство, предложени от председателя на Народното събрание Ива Митева и група депутати от "Има такъв народ".

Депутатите решиха: до 2 седмици президентът трябва да назначи новия състав на Централната избирателна комисия. Видеонаблюдение при отчитане на резултатите от изборите в секционните комисии ще има. Ще има и 100% машинен вот в секциите в страната. Депутатите отхвърлиха предложението за гласуване по пощата. Ще бъде обособен и район чужбина, но колко мандата ще носи той - все още не е ясно.

100% машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели ще има. Хартиени бюлетини ще се използват само при определени ситуации.

"Кой ще определи може или не може избирателят да гласува с машина", каза Ана Александрова от ГЕРБ-СДС.

"В избирателните секции се гласува с машина, махаме декларации и изключения", каза Ива Митева от "Има такъв народ".

"Проблемите с машините няма как да ги избегнем на предстоящите предсрочни парламентарни избори", каза Хамид Хамид от ДПС.

От Централната избирателна комисия са категорични: извън страната машинно гласуване не е целесъобразно. За страната смятат:

"ЦИК няма необходимия административен капацитет да осигури логистиката на машините - от осигуряването на необходимите помещения за съхранение и транспорт", каза председателят на комисията Александър Андреев.

"За юли можем да доставим още 1500. А до октомври - може да се осигурят достатъчно", каза Веселин Тодоров от "Сиела".

От ГЕРБ попитаха:

"Защо го въвеждат като не могат да осигурят машини. Тези промени се правят на чия полза ще разберем след 2 месеца", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Видеонаблюдение в края на изборния ден ще има. Централната избирателна комисия ще определи правилата.

"Предлагаме централизирано наблюдение. Това ще реши въпроса каква ще е доказателствената стойност пред съда", каза Крум Зарков от "БСП за България".

"Не съм сигурен, че е възможно да се организира видеонаблюдение във всяка секция", каза Радостин Василев от ИТН, председател на правната комисия.

"Целта на ГЕРБ е да се тупка топката така, че да няма видеозаснемане. Това е юридически трик на ГЕРБ. Видеозаснемането на застъпници е да има честност и прозрачност", каза Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

"Да уточним - ГЕРБ не е против видеонаблюдението", каза Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС.

Съставът на ЦИК да бъде от 15 души, решиха още депутатите. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции и ще се назначават от президента след публични консултации и процедура, определена от държавния глава.

"ЦИК допусна много грешки. Смятам, че сме длъжни да направим тази поправка и промяна", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

"Това е едно революционно законодателство за днес", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

"Съставът на ЦИК трябва да отразява актуалната политическа ситуация", каза Хамид Хамид от ДПС.

"Решението е професионализацията на този орган. Ние сме за професионализацията на ЦИК и отделянето ѝ от партиите", каза Крум Зарков от "БСП за България".

Депутатите решиха да има и район в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: Слави Трифонов показа, че е зависим, моделът Борисов остава на власт
Георги Свиленски: Слави Трифонов показа, че е зависим, моделът Борисов остава на власт
Какви са нагласите сред партиите за третия проучвателен мандат
Какви са нагласите сред партиите за третия проучвателен мандат