НОВИНИ

Какви са нагласите сред партиите за третия проучвателен мандат

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:12, 27.04.2021
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев утре в 9.00 часа ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група - "Има такъв народ". От партията вече обявиха, че кандидатът им за премиер Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата, без да излъчат правителство.

Когато се потвърди, че вторият мандат е неуспешен, Конституцията дава право на държавния глава да прецени на коя политическа сила да връчи третия мандат, като не е задължително това да е третата по големина. От БСП не са оптимисти, че биха изпълнили мантата, ако президентът Румен Радев реши да го връчи на тях.

"Ако бъде даден мандатът, ще бъде свикан Националният съвет като колективен орган, за да решим какво правим. Но сами разбирате, че ако утре върнат мандата, шансовете на БСП да състави кабинет са ниски, така че целият този цирк очевидно е програмиран", заяви Румен Гечев от "БСП за България".

От ДПС напомниха, че принципната им позиция е да не подкрепят правителство, излъчено от БСП и ГЕРБ, и че биха застанали зад кабинет на партии от протеста. Йордан Цонев беше лаконичен, че ДПС се включва само при успешни мандати.

"Демократична България" обмислят още как ще постъпят, ако получат мандат.

"Не е въпросът само да вземем мандат, не е въпросът само да направим правителство. Въпросът е то да може да направи, да изпълни програмата, която ние желаем да се изпълни, т.е. да промени България", заяви Калоян Янков от "Демократична България".

Според Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!" е безпредметно да правят опит да излъчат правителство, ако получат мандат.

"Мисля, че това е несериозно. След като ние няколко пъти доста ясно и официално сме заявили, че бихме участвали в нещо, което е съставено на базата на трите политически сили, които влязоха със силата на протеста. Да участваме в нещо, което една от тези политически сили, и то най-голямата, отказва да участва, е безпредметно", заяви Бабикян.

Както обявиха "Има такъв народ" утре ще върнат мандата, но Слави Трифонов отхвърли обвиненията, че се страхува да поеме управлението.

"Ние нямаме възможността да направим стабилен кабинет, защото нямаме необходимия брой депутати и необходимите партньори. В такава ситуация ние не можем да направим кабинет. Съставянето на кабинет в такава ситуация, който се явява кабинет на малцинството, е зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което ние се борим", заяви Трифонов.

Според Слави Трифонов отминалите избори са допринесли за начало на промяна.

"Сега с участието на "Има такъв народ" цялата система се променя. Явно няма да се промени от първия път, но от втория. Какъв е проблемът да има избори. Логичният път на демокрацията е да се справяме с избори, а пряката демокрация чрез референдуми", заяви Трифонов.

Премиерът в оставка Бойко Борисов не пропусна да коментира думите на Слави Трифонов и прогнозира какви би станало при нов вот.

"Радвам се, че го видях Слави, жив и здрав, с готовност да управлява някога, при абсолютно мнозинство. Такова никой никога няма да има. Ако приемем теоретично Слави е първи. Не ни иска нас. Трябва със същите тези партии, те ще са в парламента, с 1, 2, 5 повече, по-малко депутати, но ще влязат и патриотите. Тогава пак ли ще кажем - ами докато не ми дадете цялата власт еднолично да ви управлявам, пак на избори, вика, какво лошо да отива на избори, ами 50-60 млн.", заяви Бойко Борисов.

Според него промените в Изборния кодекс се правят за президентските избори.

"Защо сменяте правилата. Заради президента, за да има служебна победа. Да видим дали ще е така. Някой като почне да прави с умисъл нещо, винаги народът го наказва. Защо трябва да се променят правилата. Да не са поели някакви ангажименти към ДПС или безразборното отваряне на урни в чужбина под някакъв миловиден повод", коментира Борисов.

Борисов напомни, че преди пет години , когато отново герб управлява, президентът Румен Радев спечели изборите по старите правила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите решиха: До 2 седмици президентът трябва да назначи новия състав на ЦИК
Депутатите решиха: До 2 седмици президентът трябва да назначи новия състав на ЦИК
Ученици от Петрич изрисуваха детското отделение на местната болница
Ученици от Петрич изрисуваха детското отделение на местната болница