НОВИНИ

Храм в дупнишкото село Бистрица посреща вярващите с дупка в покрива

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 27.04.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

С опасен покрив, който може да се срути върху главите на миряните, храмът в дупнишкото село Бистрица посреща пореден Великден и своя 120-годишен юбилей. Сумата за ремонта е непосилна за хората в Бистрица, които дори организирали дарителска кампания и събрали около 2000 лева. Нужни са над 360 000.

И тази година служба за Великден в черквата ще има, въпреки опасния покрив, който може да рухне върху главите на миряните.

"Ние храма няма да го затворим, ние ще продължаваме да си служим, въпреки всичко, Бог да ни каже, това е решението, няма на друго какво да разчитаме", казва отец Георги Гелов.

Преди две години при ремонт за отстраняване на напукана мазилка в храма отец Георги Гелов установява, че носещите греди на черквата са изгнили сериозно. Консултирал се с двама архитекти и строителен инженер. Заключението било, че сградата е опасна, с риск от срутване.

От години и кръстът върху купола на черквата е наклонен на една страна и при всяко леко земетресение се накланя още. Храмът обаче не затваря врати нито в делник, нито в празник.

Отец Георги има нужда от помощ за изготвянето на проект за ремонт на покрива, с който да кандидатства за финансиране по някоя от европейските или национални програми. Жителите на Бистрица не губят надежда, че по Великден стават чудеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е Мария Бакалова?
Коя е Мария Бакалова?
В кампанията за броене на врабчета са се включили рекорден брой участници
В кампанията за броене на врабчета са се включили рекорден брой участници