НОВИНИ

Франция и Германия представиха плановете си за възстановяване

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:29, 27.04.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Франция призова Европейската комисия да разгледа максимално бързо националните планове за възстановяване от пандемията, които тази седмица внасят държавите членки. Целта е намеренията да станат конкретна реалност за европейските граждани на фона на подновения растеж на Китай и Съединените щати. Страните от Съюза очакват средства от Европейския фонд за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, осигурени чрез емитиране на общ дълг. Франция и Германия изложиха заедно визията си за очакваните постъпления.

Националните планове за възстановяване трябва да бъдат одобрени най-късно през юли, така че парите да бъдат отпуснати преди края на лятото, заяви френският министър на финансите Брюно льо Мер. Европейският фонд от 750 милиарда беше договорен през юли миналата година.

"Изгубихме твърде много време. Китай се върна към растеж, Съединените щати изживяват икономически бум, Евросъюзът трябва да остане в надпреварата", заяви Брюно льо Мер.

Когато Франция и Германия искат нещо, Европа го може, отбеляза Брюно льо Мер.

"Планът за възстановяване според мен е преминаване на Евросъюза към зрелостта. Зрялата възраст означава независимост. Евросъюзът трябва да престане да зависи от външни сили и трябва да разчита на своите. Точно това правим с Европейския план за възстановяване. Франция очаква 41 милиарда евро, Германия разчита на 28 милиарда", допълва Брюно льо Мер.

"90% от средствата ще се насочат към действия по климата и преход към дигитална икономика. Така германското правителство отива много по-далече от амбициозните цели, поставени от Евросъюза", заяви Олаф Шолц - министър на финансите на Германия.

Брюксел предвижда 37 на сто от парите да отидат за борба с климатичните промени и 20 на сто за цифровизация.

"Благодарение на Европейския фонд всички страни от Съюза ще получат необходимите средства за прилагане на амбициозни планове за възстановяване. Това е решителна разлика от отговора на глобалната финансова криза преди 10 години", заяви Олаф Шолц.

Франция и Германия планират да положат основите на европейска облачна инфраструктура и да разширят европейските възможности за производство на компютърни чипове от следващото поколение. Европейският фонд ще увеличи с две на сто германския брутен вътрешен продукт и ще покачи безработицата с половин процент, предвижда Берлин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна пролетно почистване на София
Започна пролетно почистване на София
В "Референдум": Над 63% не одобряват, че "Има такъв народ" връща мандата
В "Референдум": Над 63% не одобряват, че "Има такъв народ" връща мандата