НОВИНИ

Изборни промени: Как ще гласуваме? - дискусия с ГЕРБ, БСП и "Демократична България"

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 28.04.2021
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

На дълго заседание парламентарната правна комисия прие на второ четене промените в изборното законодателство, предложени от председателя на Народното събрание Ива Митева и група депутати от "Има такъв народ".

Комисията реши: до 2 седмици президентът трябва да назначи новия състав на Централната избирателна комисия. При отчитане на резултатите от изборите в секционните комисии ще има видеонаблюдение. Ще има и 100% машинен вот в секциите в страната.

Промените в изборното законодателство, плюсовете и минусите на машинното гласуване, съставът на ЦИК в "Денят започва" дискутираха Анна Александрова от ГЕРБ, Крум Зарков от БСП и Надежда Йорданова от "Демократична България".

Според Анна Александрова вчера е била погазена Конституцията.

"Ние от партия ГЕРБ въведохме машинното гласуване реално, закупихме машините и изпълнихме желанието на българските граждани, от последните анкети всички искаха да гласуват с машини, но анализите, които "Информационно обслужване" е направило, и ЦИК, сочат че 76% от всички 100% гласували, са гласували на хартия, а 24% са гласували с машина", каза Александрова.

Поради тази причина тя смята, че е противоконституционно да отнемеш възможността на българския гражданин да гласува по негово желание - на хартия или с машина. Право на избор ще има, но при непреодолими обстоятелства - ако машината откаже, следователно по думите ѝ избор реално няма да има. Тя коментира, че е получила стотици обаждания след приключването на заседанието на Правната комисия вчера.

Според Надежда Йорданова на миналите избори е имало редица причини гласоподавателите да не изберат машинното гласуване, същевременно обаче данните за гласуването с машини са много ясни - намалява броят на недействителните бюлетини, процесът също така е по-бърз.

Депутатите решиха: До 2 седмици президентът трябва да назначи новия състав на ЦИК

"В малките секции възможността за гласуване на хартия остава. Също така има достатъчно налични бюлетини на хартия, ако стане някакъв проблем, както беше във Велико Търново, за да може гласуването да продължи. Остава и възможността за хора, които по обективни причини, най-вече физически, не могат да гласуват с машина, пак да гласуват на хартия", обясни Йорданова.

Изминалите избори са били едни от най-честните и най-прозрачните провеждани през последните години, смята Александрова. Фактът, че няма оспорване на изборите, говори, че те са проведени безупречно.

Според Крум Зарков мнението на БСП по темата е неизменна и БСП дълги години е водила спорове с ГЕРБ.

"След като сме решили да се гласува машинно, това има смисъл само ако в големите секции се гласува машинно. Инак става този хибриден модел, за съжаление намалява ползата от машините и остават налице всички проблеми, свързани с хартията, особено недействителните бюлетини и сбърканите протоколи. Затова ние приветстваме решението - в секциите с над 300 избиратели да се гласува само машинно с изключение на случаите, когато има непредвиден проблем", коментира Зарков.

По думите му за чужбина може да се намери балансирано решение и там, където гласуват повече хора и където е логистично възможно да се докарат машини, също да има възможност за такова гласуване.

Съставът на ЦИК да бъде от 15 души, реши правната комисия

Вчера Правната комисия прие да се назначи нов състав на Централната избирателна комисия от 15 души.

Предложението на "Демократична България" беше професионална ЦИК, избирана от Народното събрание по ясни правила, по професионален признак, без партийни квоти в много по-малък състав - 9 човека, ефективно работеща, каза Надежда Йорданова.

Крум Зарков заяви, че реформа на ЦИК според БСП е нужна.

"Идеята ЦИК да не е на партиен принцип, а да е професионална, е по принцип правилна идея. Сега по принцип всяка партия излъчва своите представители в ЦИК, така за съжаление ще бъде и сега и затова ние не подкрепихме тази нова идея, предложена от "Има такъв народ", коментира Зарков.

Президентът провежда процедурата. Защо се прави в година на избор, когато след няколко месеца има президентски избори и президентът заяви, че ще се кандидатира повторно, попита Александрова. Според нея това е целенасочено и целта е спечелване на избори.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли да се подобри логистиката при разпределението на ваксините?
Може ли да се подобри логистиката при разпределението на ваксините?
Експерти не очакват значително поскъпване на топлоенергията
Експерти не очакват значително поскъпване на топлоенергията