НОВИНИ

Съставът на ЦИК да бъде от 15 души, реши правната комисия

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:31, 27.04.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Политика
правната комисия обсъжда второ четене промените изборния кодекс
Слушай новината

Съставът на ЦИК да бъде от 15 души, реши правната комисия. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

С одобрените на второ четене текстове за промени в Изборния кодекс, внесени от "Има такъв народ", вече всички членове на изборна комисия ще се назначават с указ на държавния глава след предложение на парламентарно представените партии и коалиции, въз основа на проведени от него процедура и консултации.

Досега председателят, заместниците му и секретарят на ЦИК се избираха след публично изслушване от Народното събрание, а президентът назначаваше с указ останалите ѝ членове по предложение на формациите, представени в българския и Европейския парламенти.

На предложението се противопоставиха от ГЕРБ и БСП, но с подкрепата на "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС то бе прието.

"Ние да даваме всички правомощия в година на избори на президента", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева.

"ЦИК допусна много грешки. Смятам, че сме длъжни да направим тази поправка и промяна", каза Ива Митева.

"Въпросът за ЦИК е тя професионална ли ще бъде или партийна. Това, което ни предлага "Има такъв народ", е смяна на комисията, която накрая ще се оказва същата. Това, че президентът ще назначава с указ, нищо не означава", каза Крум Зарков от "БСП за България".

"Това е едно революционно законодателство за днес", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

"Съставът на ЦИК трябва да отразява актуалната политическа ситуация. Добавянето на членове и не изваждането на членове, предложени от неактуални партии, ще набъбне до 30 - 40 човека. Затова нека има актуализация на ЦИК", каза Хамид Хамид от ДПС.

"Решението е професионализацията на този орган. Ние сме за професионализацията на ЦИК и отделянето ѝ от партиите", каза Крум Зарков от "БСП за България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка в Индия: Тук всичко е много страшно
Българка в Индия: Тук всичко е много страшно
Глобиха ПФК Левски с 1000 лева за публиката на терена
Глобиха ПФК Левски с 1000 лева за публиката на терена