НОВИНИ

Парламентът не прие седмичната програма за работа

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:36, 28.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Заседанието на парламента се провали. Депутатите отхвърлиха седмичната програма на Народното събрание.

ГЕРБ БСП и ДПС гласуваха "въздържали се" и така против дневния ред се оказаха 123-ма народни представители. Последва председателски съвет.

"Изборното законодателство буквално се пренаписа и то фундаментално за една нощ. С минимално кратък срок за внасяне на предложения между първо и второ четене. Това е абсолютно ненормално и ние заявихме нашата седмица още миналата седмица и тази позиция ще остане валидна до края на този парламент", каза Тома Биков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

"Ако трябва ще отидем на нови избори, суверена ще прецени и отново ще раздаде картите, защото виждате каква е ситуацията в пленарна зала - 50 срещу 100 и кусур въздържали се - не става", заяви Станислав Балабанов, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

"Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една единствена причина. За нас най-важни моменти са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и на хората. Нашата грижа в момента са доходите, помощ за безработните, за младите семейства, за възрастните хора", каза Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

"Съвсем ясно е, че ГЕРБ, БСП и ДПС бламират възможността да се променят изборните правила. Така че, ако не може да се реализира мандата все пак да се отиде на избори в рамките на възможното на едни актуализирани изборни правила, защото гражданите биха очаквали поне това да свършим за тях", каза Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

"Коректното отношение изискваше председателите на ПГ да информират за това, че са против точките, които са включени в днешната програма. Това са отново действия на определени парламентарни групи, видя се на таблото, които саботират днешния дневен ред", каза Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческо! Академик (Пловдив) на първи финал в Балканската лига
Историческо! Академик (Пловдив) на първи финал в Балканската лига
Пиронкова поведе със сет, но отстъпи на водачката в схемата в Мадрид
Пиронкова поведе със сет, но отстъпи на водачката в схемата в Мадрид