Имунизация на туристическия бранш във Варна: Ваксини има, няма персонал

от БНТ
09:12, 28.04.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Регионални
Слушай новината

Днес във Варна започва ваксинирането срещу COVID-19 на заетите в сферата на туризма. Специално за тях е заделено определено количество от препарата на "Пфайзер".

На този етап желание да се имунизират са заявили около 40 на сто от хората в бранша. Днес първи ще бъдат ваксинирани работещите в един от големите хотели в курорта "Златни пясъци".

Очаква се в имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция във Варна да започнат да идват първите работещи в туристическия бранш, които искат да се имунизират. Това са близо 80 души постоянен персонал на един от хотелите в курорта "Златни пясъци" край Варна, който ще работи за Великденските празници. Ваксини има достатъчно, допълнително ще бъдат получени през месец май, но се оказва, че няма кой да бъде ваксиниран.

"Все още в хотелиерския и ресторантьорския бизнес не е нает достатъчно персонал. През месец май обикновено във Варна тече един процес на набиране на персонал, но така или иначе ние сме готови, за да откликнем на желанието за поставяне на ваксини", обясни в "Денят започва" главният секретар на РЗИ-Варна Цеца Янкова.

Ваксинирането ще се извършва поетапно. На този етап са заявили желание 150 човека. Хората ще могат да се ваксинират освен в РЗИ и във временните имунизационни кабинети, които са разкрити на територията на областта.

"В момента разполагаме със 7000 дози "Комирнати", също така разполагаме с ваксини на "Астра Зенека", на "Модерна", така че лицата ще могат да направят своя избор. Осигурили сме достатъчно ваксини и за личните лекари", каза още Янкова.

Стоян Маринов от Варненската туристическа камара заяви, че се очаква скоро да започне наемането на персонал. Очаква се също в скоро време да започнат да ваксинират усилено своя персонал.

"Създадена е организация, остава мениджърите и собствениците да убедят своите хора максимално бързо да дойдат и да направят това нещо, защото не са достатъчни само ясните правила за влизане в България. Ние трябва да докажем, че сме сигурна дестинация, а това става с висок процент на ваксиниране и малък брой на заразени", коментира Маринов.

Гледайте повече от темите в "Денят започва"

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът призова правителството в оставка да внесе в НС предложение за актуализация на бюджета
Президентът призова правителството в оставка да внесе в НС предложение за актуализация на бюджета
ВМРО на протест пред НС и Президентството заради промените в Изборния кодекс
ВМРО на протест пред НС и Президентството заради промените в Изборния кодекс