НОВИНИ

Проверяват латвийска евродепутатка за връзки с руското разузнаване

Част от задълженията й са включвали насърчаване на прокремълски настроения в балтийския регион

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:22, 30.01.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент започва разследване за предполагаеми връзки на латвийската евродепутатка Татяна Жданока с руските тайни служби. Това потвърди говорителят на председателя на Европарламента Роберта Мецола. Темата ще бъде обсъдена и на председателския съвет на ЕП в сряда. Жданока беше част от групата на Зелените/Eвропейски свободен алианс в ЕП, а сега е независим евродепутат.

Изданието “Инсайдър” публикува разследване, в което цитира и-мейли и документи, които показват, че Татяна Жданока работи за руското разузнаване поне от 2005 година. Един от авторите на журналистическото разследване е българинът Христо Грозев. Журналистите цитират изтекли имейли между латвийската евродепутатка и двама известни руски служители на тайните служби. Имейлите включват подробни доклади до нейните ръководители, описващи нейната работа й като евродепутат. Според изданието част от задълженията й са включвали насърчаване на прокремълски настроения в балтийския регион.

Друга кореспонденция включва организиране на физически срещи в Москва или Брюксел между Жданока и представители на руските служби, заедно с искания за финансиране на дейностите й. В разследването се казва, че евродепутатката е поискала пари от руските служби за организиране на честване на победата на Червената армия във Втората световна война.

От биографията на евродепутатката в страницата на ЕП става ясно, че по времето на СССР е била член на комунистическата партия (КПСС). Журналистите разкриват и кои са били агентите и от ФСБ, на които тя се отчита. За един от тях тя е поискала белгийска виза, за да може да посети Европарламента.

“Инсайдер” отбелязва, че през март 2022 г Татяна Жданока е била един от е13-те евродепутати, гласували против осъждането на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Заради противопоставянето си тя е била изгонена от групата на Зелените/Eвропейски свободен алианс.

Във фейсбук страницата си Жданока публикува изявление на руски, в което твърди, че никога не е сътрудничила на русото разузнаване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ариф Маджид: Решението ми да се откажа не е твърдо
Ариф Маджид: Решението ми да се откажа не е твърдо
Учениците от Бургас излизат в грипна ваканция
Учениците от Бургас излизат в грипна ваканция