НОВИНИ

Продължават словесните престрелки след сигналите срещу президентството (ОБОБЩЕНИЕ)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:17, 30.01.2024
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава размяната на реплики между политици и президентство относно сигналите, свързани с президентската аминистрация.

  • Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи пред журналисти папка със сигнали за злоупотреби по време на управленията на служебните кабинети на президента Радев. По думите ѝ сигналите са останали без реакция до сега.
  • Вицепрезиденът Йотова призова компетентните органи да проверят всички сигнали и определи нападките среку президентството като трети сезон на една и съща война.
  • Главният секретар на МВР Живко Коцев потвърди, че в министреството са постъпвали сигнали срещу президентстката институция, а данните от порверката ще бъдат оповестени от политическото ръководство на МВР.
  • Асен Василев заяви, че не е търсен лично по такива сигнали и посочи, че тези институции трябва да започнат най-накрая да си вършат работата.

Корнелия Нинова обяви, че са изпращали на компетентните органи в продължение на година сигнали със съмнения за злоупотреби в 4 министерства и областните управители на София и Хасково по време на служебните кабинети на президента Радев. Имали са и 8 питания към министри заради съмнения за корупция.

"Обобщено става дума за злоупотреби с обществени поръчки с публични средства, далавери с имоти. Сигнализирали сме и вътре ще го видите в папката , инспектората на ВСС за това, че по наши сигнали прокуратурата не реагира в законоустановения срок.

"Ние не сме чакали сега Делян Пеевски да реши, че има корупция в служебните кабинети, ние я знаем и като отговорни институционални хора знаем какъв е редът", заяви Корнелия Нинова.

"Борисов, който пръв спомена и въведе в публичното пространство "пътят на Копринката", в момента се скри и дума не обелва", посочи Нинова.

Нинова уточни, че не разполагат с данни за злоупотреби от Николай Копринков и Сотир Ушев, за които пък твърди Делян Пеевски.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова призова компетентните органи да проверят всички сигнали за злоупотреби.

По-рано през деня вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че е убедена, че корупция в президентската институция няма и призова за проверки.

"Всеки, който има нещо нека да го даде. Още повече нали всички тези усилия бяха направени така, че да има повече справедливост с т.нар. реформа в съдебната власт. Всеки, който има такъв сигнал, за да няма внушения, за да няма провокации, за да няма заигравания на политическия терен, нека се отнесе към органите, където им е мястото", заяви Илияна Йотова - вицепрезидент на Република Бълтгария.

В задочния диалог влезе и главният секретар на МВР Живко Коцев - той потвърди в Шумен, че в министерството са постъпвали сигнали срещу президентската институция, а данните от проверката ще бъдат оповестени от политическото ръководство на МВР.

"Предварителните сведения потвърждават, че са постъпвали такива сигнали. Очаквам окончателен доклад да ми се представи, да стане ясно какъв е техният брой, в кои структури са подавани, какъв е техният характер и едва тогава можем да дадем пълната информация, за какви случаи, за какво касае, къде са постъпвали, коя служба ги е отработвала и тяхното движение. При всички положения сигналите са отработвани, извършвани са проверки и предполагам, че са докладвани в прокуратурата, това е мое предположение, но такава и е логиката", посочи Живко Коцев -главен секретар на МВР.

Асен Василев, който беше част от служебните кабинети на президента Радев каза, че няма никакви притеснения за работата си.

"Не са ме търсили мен лично по повод такива сигнали. Трябва тези институции да започнат най-накрая да си вършат работата. Това беше идеята на конституционната реформа, сега трябва да се избере нов ВСС, нов инспекторат към ВСС, който да подсигури, че най-накрая правозащитната система ще започне да работи като хората", каза Асен Василев - министър на финансите.

  • За евентуалния нов политически проект

Василев посочи, че евентуален нов политически проект на президента би влязъл в противоречие с конституцията. А Нинова заяви, че от БСП не се страхуват от нова партия.

"Не е редно президент,докато е действащ президент да прави партия. Не му е за първи път. Укоримо е това поведение. Ако иска да прави партия да участва в политическия живот да напусне президентството, да оглави партия, да се яви на избори, да спечели гласове и да участва в изпълнителната власт . Другото е да се криеш зад вратата на президентството, за имунитета и да инженерстваш поредния проект", подчерта Корнелия Нинова - председател на БСП.

Илияна Йотова е съгласна с президента, че страната има нужда от нова политическа алтернатива. А относно обвиненията към държавния глава заяви.

"Аз не смятам, така, както познавам президента Радев, че би се поддал на който и да било, за да създава партия. Още повече да му се диктува кога да става това. За всичките години,които работим заедно, аз съм се убедила, че това е човек на честта, че спазва до буквата на закона всичките правила и конституционни, и законови, и може би това сглобката не може да му прости. Защото от началото на сглобката той не стана част от нея, макар че имаше такива към него. Той нито за секунда не ратифицира законовите им действия, точно обратното. Винаги се обръщаше към КС. Това не се прощава", категорична е Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

Йотова отбеляза, че президентът Радев не е потвърждавал, че той ще създава нова партия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският външен министър на посещение у нас в рамките на балканска обиколка
Турският външен министър на посещение у нас в рамките на балканска обиколка
Къде учениците ще учат онлайн и къде излизат в грипна ваканция?
Къде учениците ще учат онлайн и къде излизат в грипна ваканция?