НОВИНИ

Иванка Шалапатова: Срещите на Габриела с двете й деца на този етап са недопустими

В съдебната зала очи в очи застанаха бащата на Пейо Пеев и обвиняемата Красимира Трифонова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:14, 30.01.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Габриела Славова се връща в ареста. Тя, заедно с майка й са обвинени в убийството на Пейо Пеев. Апелативният съд днес измени мярката на Славова от домашен арест в "задържане под стража". Майката Красимира Трифонова също остава в ареста. Магистратите приеха, че към момента са събрани достатъчно доказателства, от които да се предположи, че двете жени са извършили убийството в съучастие, и ако са на свобода, могат да повлияят на разследването.

В съдебната зала очи в очи застанаха бащата на Пейо Пеев и едната от обвинняемите за убийството на мъжа: Красимира Трифонова. Бившата дипломатка отново криеше лицето си и дори се наложи съдът да й разпореди в залата да свали качулката си. Адвокатът й отново поиска делото да се гледа при закрити врати на първо място, защото Трифонова е публична личност с дълга дипломатическа кариер, а освен това адвокатите на другата обвиняема Габриела Славова допълни, че ще обсъждат факти от интимния живот на клиентката си.

Адвокатите:
"Здравейте".
"Здравейте, хубав ден".
"Няма да коментираме".

Съдът отказа да гледа казуса при закрити врата. Съдебният състав отбеляза, че в събраните доказателства няма нито едно, което да е от интимния живот на обвиняемите и даде предимство на публичността на съдебния процес, която е гарантирана от Конституцията. Прие, че на този етап има достатъчно доказателства, от които да се предположи, че майката Красимира Трифонова и дъщерята Габриела Пеева в съучастие са убили Пейо Пеев. Съдебният състав отбеляза още, че грижите за двете деца на Габриела са възложени на родителите на Пеев и по тази причина няма необходимост тя да е под домашен арест, за да се грижи за тях. Решението на съда беше чуто и от Велико Минков, който твърди, че е биологичния баща на 4-месечното бебе на Габриела.

"Аз лично съм по-спокоен в този вариант. Защото нямаше да съм спокоен ако социалните бяха дали и двете деца, не само за моето 4 месечно бебе, ами и другото дете се притеснявам за него, да бъде при нея в "домашния арест", не знам психолози щеше ли да има при тях. И се радвам, че сега дори да има срещи ще са в безопасна среда, няма да са в онзи апартамент там", каза Велико Минков.

И според социалния министър срещите на Габриела с двете й деца на този етап са недопустими.

"Най-добрият интерес на детето е водещ. Няма как детето да бъде оставено при родител, който има малтретиращо поведение, спрямо детето. Няма как да бъдат оставени децата в среда, която е рискова за развитието на детето. Тоест, когато изолираме всички тези фактори - ние ще издадем доклад, но българският съд ще вземе решение къде е най-добрата среда за отглеждането на детето", заяви Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика.

Преди делото пред Съдебната палата се събраха на протест приятели на убития Пейо Пеев.

"Оставането под домашен арест на Габриела не е оправдано. Както беше установено - децата не са при нея. Считаме, че човек, който е способен да отнеме живота на бащата на детето си, не следва и към момента да полага грижи за тях", смята Соня Чомакова, приятелка на Пейо.

Съдът прие, че ако са извън ареста, двете жени могат да извършат друго престъпление като укрият доказателства за убийството на Пейо Пеев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде учениците ще учат онлайн и къде излизат в грипна ваканция?
Къде учениците ще учат онлайн и къде излизат в грипна ваканция?
Сигнал за корупционни схеми за над 300 000 лв. в болница "Лозенец"
Сигнал за корупционни схеми за над 300 000 лв. в болница "Лозенец"