НОВИНИ

Първият пациент с чип "Телепатия" се възстановява след операцията си

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:30, 30.01.2024
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Компанията на Илън Мъск за мозъчни импланти "Нюралинк" успешно е извършила имплантиране на чип в човешки мозък. В социалната мрежа Екс милиардерът написа, че първият пациент с чип е добре и се възстановява от операцията си, както и че вече се наблюдават "обещаващи нервни импулси".

Какво обещават от "Нюралинк" за своята противоречива технология и ще могат ли имплантите да подобрят качеството на живот на хора, загубили способността да движат крайниците си?

Миниатюрен чип с размер в пъти по-малък от върха на молив. Изработен от 64 гъвкави нишки по-тънки от човешки косъм. Поставен върху онази част от човешкия мозък, която контролира двигателните способности. Така от "Нюралинк" описват своя мозъчен чип. През месец май компанията получи разрешение да започне клинични изследвания върху хора в Съединените щати, а днес Илън Мъск съобщи, че първият ѝ пациент успешно е преминал операция.

"Първият продукт на "Нюралинк" се казва Телепатия. С него ще можете да контролирате телефона или компютъра си, а чрез тях - всяко друго устройство, само със силата на мисълта. Първите ни потребители ще бъдат хора, чиито крайници са обездвижени. Представете си, ако Стивън Хокинг можеше да общува по-бързо от стенограф или водещ на търг. Това е целта ни".

Поставянето на чипа става чрез сложна мозъчна операция, която се извършва от робот. Имплантът има миниатюрна батерия, която се захранва безжично. Според "Нюралинк" техният чип ще може да записва и предава мозъчни сигнали към приложение, което ще разкодира как човек възнамерява да се движи. Целта е да бъде установена връзка между мозъка и компютър, което да помогне за подобряване на качеството на живота на хора с тежки неврологични заболявания.

Очаква се чипът да помага и при лекуването на редица заболявания като епилепсия, аутизъм, депресия, а също и затлъстяване.

За да се счита за успешна фазата на клинични изпитания обаче, е достатъчно пациентът с чип да може чрез силата на мисълта си да премести курсора на мишка на екрана на компютър.

Засега от "Нюралинк" не дават повече подробности за състоянието на първия човек с техен чип. През 2022 г. компанията беше разследвана за системно малтретиране на животни - според разследване на Ройтерс в рамките на експериментите им са загинали над 1500 животни. Илън Мъск отхвърли твърденията.

Макар и най-популярни, вероятно заради прочутия си собственик, "Нюралинк" не са първите, поставили чип в човешки мозък. Конкурентни компании също разработват продукти, чиято цел е да помогнат на хора с парализа. В няколко изследвания успешно са използвани импланти, позволили на хора, загубили способността си да говорят, отново да могат да общуват, макар и с помощта на компютър. До потенциално масово навлизане на чиповете обаче вероятно ще минат още много години, смятат експерти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое обави трансфера на полузащитника Роналдо Камара
Берое обави трансфера на полузащитника Роналдо Камара
Черно море направи 2:2 в контрола срещу втория в първенството на Украйна
Черно море направи 2:2 в контрола срещу втория в първенството на Украйна