НОВИНИ

Земеделците и властта ще се опитат да постигнат консенсус на среща в неделя

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:39, 02.02.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Земеделците и изпълнителната власт ще се опитат да постигнат консенсус на срещата в неделя. В противен случай фермерите ще излязат на национален протест във вторник. Ако държавата не изпълни исканията им за допълнително финансиране - от сектора са готови да блокират 80 точки в цялата страна.

От сектор "Земеделие" настояват за законодателни промени в подкрепа на националното производство и спиране на вноса на продукция от трети страни, в това число и Украйна. Фермерите искат и допълнително финансиране по така наречената украинска помощ, пари които се отпускат от държавата за глава добитък или декар обработваема земя.

"Никой не иска протести, всеки иска да се решат проблемите на масата на преговорите, но така или иначе, ако не се намерят решения ние трябва да защитим нашите права, нашето оцеляване. В момента естествено ние сме солидарни с колегите в Европа, виждаме какво става", каза Христо Бакалов, Браншова камара плодове и зеленчуци.

Ако срещата в Министерския съвет в неделя не даде резултат, земеделците ще блокират пътни артерии и магистрали в цялата страна.

"Ние сме не просто в протестна готовност, ние сме обявили, че стартираме ефективни протестни действия от вторник, 6 февруари, имаме предвидена среща с министър председателя в неделя на която очакваме конкретни резултати, ако ги няма - във вторник стартираме протестни действия", заяви Илия Проданов, председател на УС на НАЗ.

Част от организаторите на протеста съобщиха за опит недоволството им да бъде блокирано.

"От няколко места ми звъннаха колеги, където подават уведомления за протестните действия, че получават отказ поради епидемиологичната обстановка, да не сме се събирали на едно място, което е абсурдно. Няма да се съобразим с тези предписания естествено", каза още Илия Проданов, председател на УС на НАЗ.

Ако се стигне до протести, земеделците заявиха, че недоволството им няма да е еднократно, а ще продължи докато исканията им не бъдат изпълнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха дългоочаквания мегасблъсък Фюри-Усик
Отложиха дългоочаквания мегасблъсък Фюри-Усик
Нефтохимик удължи победната си серия при Мартин Стоев, Пирин Разлог се справи с Раковски 1964
Нефтохимик удължи победната си серия при Мартин Стоев, Пирин Разлог се справи с Раковски 1964