НОВИНИ

Палежи, блокади и сблъсъци по време на протестите на фермерите в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:25, 02.02.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Палежи, блокади, съборен паметник и сблъсъци с полицията - всичко това се случи пред Европейския парламент в Брюксел. Един от най-оживените площади на белгийската столица "Люксембург" се превърна в терен за битка по време на протестите на фермерите.

И днес ключови точки в Белгия останаха блокирани, а фермерските протести вече причиняват сериозни смущения - недостиг на стоки в магазините и забавяне на някои производства.

Какво искат фермерите в Белгия и какъв е отговорът на евроинституциите?

Денят за блокада на Брюксел не беше избран случайно. Само на няколкостотин метра от мястото на фермерските протести заседаваха европейските лидери. По данни на полицията, над 1300 трактора са пристигнали в центъра на белгийската столица. Фермерите не бяха допуснати до сградата на Съвета, но площадът пред Европейския парламент стана арена на сериозни стълкновения.

Фермерите замеряха с бомбички парламента, палиха сено и гуми и събориха знаков монумент на площада, построен в чест на работниците в минната индустрия в Белгия от края на 19-и и началото на 20-и век. Индустрия, която е в основата на организацията-предшественик на ЕС.

"Ние сме жертва, защото сме малки хора, независими фермери и нямаме големи лобита с милиони или милиарди долари", каза един от протестиращите фермери.

Причините за протестите във всяка една европейска държава се различават, но всички те са недоволни от Брюксел - искат облекчаване на бюрокрацията и не толкова строги изисквания, свързани с опазването на околната среда и климата. Премиерите на Белгия и Нидерландия Александър Де Кро и Марк Рюте, заедно с Урсула фон дер Лайен се срещаха с протестиращите фермери в Брюксел.

"Преди следващата среща на земеделските министри ще предложим мерки за намаляване на бюрократичната тежест. Беше много конструктивен разговор. Това e началото на намирането на приемливи за всички решения", каза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

На ключови места в Белгия блокадите продължават. Фермери блокираха границата с Нидерландия, близо до пристанището в Антверпен. Към белгийските се присъединиха и нидерландски фермери. На другото голямо пристанище - Зеебрюге има колона от над 2000 чакащи тира, които не могат да преминат към Великобритания заради блокадата.

"Моето послание към Европа е следното - помислете много добре, в ЕС имаме много добри продукти, ние искаме да продължим да ги произвеждаме, но не с толкова много правила и ограничения, трябва да бъдете честни с нас. Така не може да продължава повече", подчерта един от претестиращите фермери.

Освен хаос в движението, протестите доведоха и до спиране на някои производство и проблеми със снабдяването. Някои от супермаркетите се оплакват от липсата на продукти и празни щандове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте ексклузивно тази вечер: Марина Овсянникова пред БНТ във филма "Другата Русия"
Гледайте ексклузивно тази вечер: Марина Овсянникова пред БНТ във филма "Другата Русия"
Янислав Герчев отпадна на осминафиналите на турнира от Големия шлем по джудо в Париж
Янислав Герчев отпадна на осминафиналите на турнира от Големия шлем по джудо в Париж