НОВИНИ

Новото европейско законодателство за миграцията ще е от полза за България, смята Елена Йончева

Ангажиментът на страната ни е да приеме 0,9% от нелегалните мигранти в общността

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 03.02.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Новото европейско законодателство за миграцията ще е от полза за България. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът от грепата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.

"Аз в момента координирам тази политика - целият този пакт по миграция, това са 9 законопроекта, които регулират как ще се случва тази миграция. Тези законопроекти са в полза на България, защото при определен натиск, ще работи принципът за релокация, т.нар. принцип за солидарност. Ще взимат от нас нелегални мигранти и ще ги разпределят навътре в ЕС", обясни Елена Йончева.

Евродепутатът подчерта, че ангажиментът на България според новото законодателство ще бъде да приеме 0,9% от влезлите нелегално мигранти в общността.

"Трудна битка беше за релокацията, за разпределянето на мигрантите навътре в ЕС. Минимум 30 000 души ще бъдат разселени всяка година , когато не става дума за период на кризи плюс 600 млн. евро помощ за държавите на първа линия. При кризи числото на разселени ще се увеличава. България има ангажимент да приеме 0,9% от общото число нелегални мигранти, които са влезли в ЕС. За пример миналата година 360 000 нелегални мигранти са влезли - това означава, че ангажиментът на България ще бъде за около 3000 души, които ние ще вземем. Но ако в България има мигрантски натиск, от нас ще вземат мигранти."

Това законодателство ще влезе в сила след 2 години, каза още Елена Йончева.

"Досега се смяташе, че миграцията е буря, която ще ни отмине и всяка държава ще се справя сама със себе си. Всеки се оправя сам. Но това не може да реши проблема, при положение , че войните продължават, има дестабилизация в Близкия Изток и Африка. Тези законопроекти помагат най-вече на държавите, които са на външната граница на ЕС, включително България. Защото досега Дъблинският регламент удряше най-вече по тези държави, удряше по България, защото не може държава, която външна граница на ЕС да носи цялата отговорност и вина как се справя или не се справя с мигрантския натиск. Дъблин не беше справедлив спрямо България. Поради тази причина толкова дълго време - повевече от 10 г., ЕС работеше по това законодателство за миграция, защото в момента е пълен хаос и не може да се разбере със страните-членки, тоест със Съвета."

Евродепутатът каза, че ключова промяна в новото законодателство ще бъдат щателните проверки на тези, които влизат нелегално в държавите на първа линия.

"Тези проверки ще бъдат изключително прецизни. Тези мигранти, за които има съмнения, че са част от престъпна организация, ще бъдат връщани по много бърза процедура. Защото трябва да се знае кой влиза в ЕС и кой трябва да напусне много бързо общността."

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калина Венева в предаването "Аз съм"
Калина Венева в предаването "Аз съм"
Атлетик Билбао се върна към успехите с разгромна победа над Майорка
Атлетик Билбао се върна към успехите с разгромна победа над Майорка