НОВИНИ

САЩ нанесоха удари по цели в Ирак и Сирия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:21, 03.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Съединените щати нанесоха удари по цели в Ирак и Сирия. Операцията е в отговор на атаката с дрон преди няколко дни в Североизточна Йордания, при която бяха убити трима американски военнослужещи, а над 40 бяха ранени. Атакувани са били 85 цели, свързани с Иран.

Ще доведе ли операцията до директна война между Вашингтон и Техеран?

Излитането на бомбардировач B-1 - кадрите, които запечатаха началото на операцията на Съединените щати по ирански цели в Сирия и Ирак. Американски медии съобщават, че са били поразени командни пунктовe, разузнавателни центрове, складове с боеприпаси и логистични обекти. Използвани са над 125 боеприпаси с прецизно насочване.

"Нашият отговор започна днес. Той ще продължи когато и където ние решим. Съединените щати не се стремят към конфликт в Близкия изток или където и да било другаде по света. Но нека всички онези, които биха искали да ни навредят, да знаят: Ако нараните американец, ние ще отговорим", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Операцията започна малко след церемонията по посрещането на тленните останки на загиналите войници в базата Доувър в щата Делауер. На нея присъства и американският президент Джо Байдън.

Ирак осъди остро американската операция и предупреди, че това ще доведе до ескалиране на напрежението в региона. Вашингтон твърди, че иракските власти са били уведомени за атаките. В Сирия се съобщава за най-малко 13 загинали по време на американската операция.

Американски военни твърдят, че метеорологичните условия в Ирак и Сирия са забавили началото на операцията. Според военни анализатори, забавянето обаче е дало възможност на проиранските бойци да се прехвърлят на територията на Иран.

За атаката с дрон в Йордания Съединените щати обвиняват подкрепяната от Иран милиция Катаиб Хизбула. Смята се, че организацията е въоръжена, финансирана и обучена от Иран. Съединените щати не се стремят към конфликт с Иран, заяви говорителят по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Но предупреди, че Съединените щати няма да се поколебаят да отговорят на всеки, който застрашава живота на американски граждани.

"Администрацията на Съединените щати прави всичко възможно, за да избегне влизането в директна война с Иран. За това те не удариха никакви цели на територията на Иран. Въпросът е какъв избор ще направят иранските власти. Дали ще осъзнаят, че са стигнали твърде далеч", посочи Гордън Грей, преподавател в Университета "Джордж Вашингтон".

С удари по ирански цели в Ирак и Сирия операцията на Съединените щати ще продължи и през следващите дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокадите на фермери по границата между Белгия и Нидерландия продължават
Блокадите на фермери по границата между Белгия и Нидерландия продължават
Сакраменто Кингс надигра Индиана Пейсърс, Везенков все още лекува травма
Сакраменто Кингс надигра Индиана Пейсърс, Везенков все още лекува травма