НОВИНИ

Ръст на жалбите за нелоялни търговци в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 04.02.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Ръст от 17% на жалбите заради нелоялни търговци отчитат от Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите в Русе. Повече от половината са за неприети рекламации на стоки и услуги, след тях се нарежда недоволството от монополистите - мобилни оператори, енергоразпределителни и ВиК дружествата.

1245 жалби са подали през миналата година потребители от Русе, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

"Най-често жалбите са свързани със стоки от бита, пренос на услуги, често се жалват и от договорите с мобилните оператори във връзка с преподписването на договори", каза Искрен Маринов – директор на Регионална дирекция Комисия за защита на потребителите.

Чести са и сигналите, свързани със сроковете за рекламация. Ивайло Илиев си купил акумулатор от верига магазини в Русе. Четири дни по-късно той отказал да работи.

"Казаха, че щели да го изпратят в София за становище. Аз не мога да разбера едно нещо – как хората, които си купуват акумулатори, ще чакат 30-дневен срок? Това касае гражданската отговорност, прегледите на автомобила", коментира Илиев.

Законът обаче предвижда само два срока за рекламация в зависимост от вида на стоката.

"В този случай законодателят е определил, че търговецът може да ремонтира или да замени съответната стока, като за това срокът е едномесечен. Съответно пък е предвидил, че стоки, които съдържат цифров елемент, там срокът е "разумен"... няма дефиниция кой срок е разумен. Ако търговецът не успее да отремонтира стоката или откаже, едва тогава може да се търси връщане на цялата сума или на част от нея", поясни Искрен Маринов.

Според Ивайло Илиев обаче това е поредния пропуск в българското законодателство в ущърб на обикновения гражданин. Смята, че срокът трябва да е строго класифициран за всяка една дейност.

При покупка в интернет възможностите за връщане на стоките са по-големи, затова и все по-често се търсят онлайн търговци, коментира Искрен Маринов.

Заради повишения интерес към онлайн търговията и жалбите растат, но все още са в пъти по-малко в сравнение със сигналите за физически магазини. Най-често сигналите са за подвеждаща информация за туристически услуги и места за настаняване, както и с невъзможността да се свържат с интернет търговеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сакраменто Кингс се справи при гостуването си на Чикаго Булс в НБА
Сакраменто Кингс се справи при гостуването си на Чикаго Булс в НБА
Земеделците на среща с властта - ще излязат ли на протести?
Земеделците на среща с властта - ще излязат ли на протести?